Στην υλοποίηση ενός εκ των προαπαιτουμενων στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, προχωράει η Πολιτεία, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλουν φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.
Μεταξύ των 8 προαπαιτουμενων μέτρων που αναδεικνύοντας στην Έκθεση Συμμόρφωσης, αναδεικνυόταν και η έκδοση του αναθεωρημένου δελτίου τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το Μάιο. Συνεπέστερος εκ των υπολοίπων, ο ΕΟΦ και το τμήμα τιμολόγησης ξεκίνησε τη διαδικασία εντός του Φεβρουαρίου και τώρα πέρασε στην επόμενη φάση, καλώντας τους ΚΑΚ να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τα προϊόντα τους που θα ανατιμολογηθούν, με βάση υπολογισμού τη συναλλαγματική ισοτιμία και τα δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ στις 01-03-2018.
Η διαδικασία των τιμολογήσεων και η πρακτική των οριζόντων μειώσεων έχει προκαλέσει τριγμούς στην αγορά του φαρμάκου, “συνταγή” που αποδεικνύεται αναποτελεσματική στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία. Η υποκατάσταση εξουδετερώνει τα οποία οφέλη μπορεί να προσφέρουν τα ψαλιδίσματα, καθιστώντας όλο και επιτακτικότερη την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών στρατηγικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, που βασίζονται σε μελέτη της IQVIA για το σύνολο του έτους, η αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ του όγκου και κατά 92 εκατ. ευρώ του μίγματος όγκου κράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα την πραγματική εξοικονόμηση, μακριά από τα περίπου 185 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τις μειώσεις τιμών .
Τα στοιχεία υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στο site του ΕΟΦ έως και την Πέμπτη 05 Απριλίου. Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ζητάει: α) Ημερομηνία λήξης περιόδου προστασίας δεδομένων (data protection period) β) Ο Αριθμός των Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ) (ανά συσκευασία) για τους κωδικούς εκείνους για τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί σε ακέραιο αριθμό γ) Η εισαγωγή των τιμών θα πρέπει να γίνει σε ΕΥΡΩ μετά από τη χρήση συναλλαγματικής ισοτιμίας της 1ης Μαρτίου 2018 δ) Θα πρέπει να δηλωθούν στο σχετικό πεδίο τα προϊόντα τα οποία είναι αποκλειστικά για εξαγωγή και δεν κυκλοφορούν και δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά.
Επόμενο στάδιο θα είναι η ανάρτηση του καταλόγου των φαρμάκων προς τιμολόγηση για να εντοπιστούν για τυχόν παραλείψεις και διορθώσεις, δηλαδή προσθήκες και διαγραφές κωδικών. Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ΚΑΚ και ο τελικός κατάλογος με τις προτεινόμενες τιμές αναρτάται και διαβιβάζεται προς το Υπουργείο Υγείας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ