Τον κίνδυνο παραπληροφόρησης επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός εναντίον λοιμωδών νοσημάτων αποτελεί«ασπίδα» κατά της θνησιμότητας.
Συνολικά εκτιμάται ότι 5.000.000 άνθρωποι επιβιώνουν ετησίως χάρη στον εμβολιασμό καθώς καταπολεμήθηκαν νοσήματα, όπως είναι πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κ.ά. Την απώλεια 23 παιδιών από διφθερίτιδα στις αρχές του 1970 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», έφερε ως παράδειγμα ο κ. Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί ορθά ο κίνδυνος από την πανδημία.
Στον αντίποδα της διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής από την λοίμωξη COVID-19, το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 95%, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για τρεις λόγους:
α)Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά,
β) Το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS 1(2003) και MERS(2012) και
γ) η χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες, ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν δυο με έξι φαρμακευτικές εταιρίες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.
α)παράγει πολλά αντισώματα και
β) διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4) που είναι τα κύτταρα “φονιάδες” που έχουν ρόλο σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας.
Το «πέπλο» του φόβου επιχειρεί να διαλύσει ο καθηγητής αποσαφηνίζοντας σχετικά με την «παρενέργεια» που μπορεί να αξιοποιηθεί από το αντι-εμβολιαστικό κίνημα.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει περιστατικά σε ομαδικό εμβολιασμό για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV), πριν 10 χρόνια στην Αυστραλία και τον Καναδά, όταν παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες «συγκοπικά επεισόδια». Τότε παρατηρήθηκε σε κάποιες κοπέλες εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
Το γεγονός «καπηλεύτηκαν» αντι-εμβολιαστές, ενώ επρόκειτο για μια απλή λιποθυμική κρίση, «που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο» σύμφωνα με τον καθηγητή.
Προσοχή συνιστά ο κ. Κωνσταντόπουλος, για τις πιθανές περιπτώσεις λιποθυμικών επεισοδίων στα εμβολιαστικά κέντρα για να μην ανακόψουν την ροή του πληθυσμού στον εμβολιασμό.
«Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας».
Σε ότι αφορά στην αλλεργική αντίδραση, ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημειώνει «από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία».
Στο πνεύμα αυτό ο καθηγητής ζητά να υπάρξει ενημέρωση του κοινού από ειδικούς (παιδίατρους, λοιμωξιολόγου, παθολόγους και πνευμονολόγους).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ