Στην επέκταση της χρήσης του ΑΜΚΑ γιατρού προχωρά η ΗΔΙΚΑ, από την 1η Απριλίου, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου, ο γιατρός που διενεργεί τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων οφείλει στις απαντήσεις του να αναγράφει το ονοματεπώνυμο και τον ΑΜΚΑ του.
«Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού» διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
Αν και για το θέμα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από τους φορείς εκπροσώπησης των παρόχων που εμπλέκονται, ο ιατρικός κλάδος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του στο παρελθόν για το μέτρο. Ειδικότερα, θεωρεί ότι η αναγραφή του ΑΜΚΑ τόσο του ασθενή όσο και του γιατρού δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να πλαστογραφήσει συνταγές κι αποτελέσματα, οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Αντίθετα, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα pin για τις συναλλαγές γιατρών και ασθενών, το οποίο σε συνδυασμό με τον έλεγχο της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο θα «θωρακίσει» το σύστημα.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται η χρήση του ΑΜΚΑ να «χτυπήσει» στις διατάξεις της νέας νομοθεσίας για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα μας εντός τριμήνου.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ