Στις επάλξεις βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος για τον αντίκτυπο των δασμών, διαφεύγοντας προς το παρόν τον κίνδυνο επιβολής. Με στόχο την σταδιακή εφαρμογή για να μειωθεί το οικονομικό πλήγμα, η ΕΕ ετοιμάζεται, αλλά πολλοί διερωτώνται εάν θα μπορέσει να εμποδίσει πραγματικά τα απόνερα της επιβολής δασμών δεδομένων των μεγεθών παραγωγής και εμπορικής αλληλεξάρτησης.
Η έως τώρα πίεση της Αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας στην κυβέρνηση Trump για σταδιακή προσέγγιση του θέματος, σύμφωνα με το CNBC, φαίνεται πως απέδωσε, αλλά η προσωρινή εξαίρεση από την επιβολή δεν ανακουφίζει. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αρχίσει ο στρατηγικός διάλογος και για τον φαρμακευτικό κλάδο.
Εδώ και μήνες επικρατεί φόβος για επιβολή δασμών ακόμη 25% στα φάρμακα, σύμφωνα με το Euronews.Η ανησυχία επικρατεί για ένα δασμολογικό «τσοουνάμι» που μπορεί να πνίξει χώρες όπως είναι η Ιρλανδία στην οποία έχουν μεταφέρει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ( Pfizer, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Bristol-Myers Squibb και AbbVie) σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με Ιρλανδική Ένωση Φαρμακευτικής Υγειονομικής Περίθαλψης (IPHA) οι συνέπειες των δασμολογικών αντιπαραθέσεων ΗΠΑ και ΕΕ θα είναι ορατές σε τέσσερα ή πέντε χρόνια από τώρα», εξαιτίας των επενδύσεων σε μεγάλης κλίμακας παραγωγικές μονάδες. Χαρακτηριστικό ακόμη είναι ότι την προηγούμενη χρονιά εισήχθησαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, προιόντα συνολικού ύψους 127 δις. δολαρίων, δηλαδή 117 δισεκατομμυρίων ευρώ, επηρεάζοντας καθοριστικά συνεπώς, εφόσον επιβληθούν δασμοί ασθενείς και επιχειρήσεις σε αμφότερες ηπείρους.
Επίσης, αξιοσημείωτοι εξαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων βιοτεχνολογίας προς τις ΗΠΑ είναι η Δανία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Για παράδειγμα στο Βέλγιο, λειτουργούν σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, με εξαγωγές περισσότερο από 73 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Οκτώβριο του 2024 και εξ αυτών το 24% να διοχετεύεται στις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία από τους δασμούς μπορεί να γίνει κατανοητός, εάν αναλογιστούμε πως τα φάρμακα αποτελούν το 15% των συνολικών εξαγωγών του Βελγίου.
Ευρωπαϊκή Ασπίδα
«Δίχτυ προστασίας» θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyn καθώς θα συγκαλέσει εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο τομέας αυτός θεωρείται σημαντικός λόγω του μεγάλου διμερές εμπορίου με εκατέρωθεν εισροές στην βιομηχανία αλλήλων.
Εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την ανησυχία τους στο CNBS για την ευρύτερη αβεβαιότητα που θα επικρατήσει στην αγορά επιφέροντας «φρενάρισμα» ή και παύση στην καινοτομία, στις δημοσιεύεις και στα νέα λανσαρίσματα, καθώς και στις επενδύσεις.
Απόπειρα επανόρθωσης;
Αξίζει να αναφερθεί ότι το τοπίο του φαρμακευτικού κλάδου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση του D. Trump επί 2017. Μάλιστα οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι φαρμακευτικοί κολοσσοί αξιοποίησαν ένα «παραθυράκι» της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2017 για να μεταφέρουν κέρδη σε υπεράκτιες χώρες. Μεγάλες εταιρείες μετέφεραν δυνάμεις για παράδειγμα στην Ιρλανδία για να ελαχιστοποιήσουν την φορολόγησή τους με αποτέλεσμα να καταστεί κόμβος της εγχώριας βιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ιρλανδία, πλέον στη φαρμακοβιομηχανία εργάζονται σχεδόν 45.000 άτομα και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπολογίζονται σε περισσότερο από 72 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στόχος πλέον της κυβέρνηση Trump είναι να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σύμφωνα με το biopharmadive.com ο ίδιος σε εκδήλωση, σημειώνοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών Eli Lilly και Johnson & Johnson για σχέδια επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Ειδικότερα για την παραγωγή αντιβιοτικών, ο D. Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν παράγουν πλέον αρκετές δικές τους προμήθειες για να «θεραπεύσουν τους αρρώστους μας».
Comments (0)