«We Care» ονομάζεται το πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που ξεκινάει τον Οκτώβριο από την Αθήνα, για να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με στόχο την παροχή ιατρικής βοήθειας στα παιδιά των προσφύγων.
Το Πρόγραμμα που αποτελεί έμπνευση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση γι’ αυτό το σκοπό στην Ογκολογική Μονάδα του Αγ. Σοφία, η Πρόεδρος του Ιδρύματος και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας.
Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός – όπου απαιτείται. Μετά από την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό Βιβλιάριο Υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία, καθώς και από γιατρούς του ΙΣΑ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.
«Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών που διώχτηκαν από τη χώρα τους, που κινδύνεψαν για να φτάσουν σε τόπους πιο φιλόξενους για μια νέα αρχή, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, απώλειες τόσων αθώων ψυχών, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο… Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή κανένας φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζεται μια κοινή διεθνής πολιτική και πρωτοβουλίες τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε στην ομιλία της – μεταξύ άλλων – η κ. Βαρδινογιάννη. «Από την πλευρά μου, είμαι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού για τους πρόσφυγες. Την έχω ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και της έχω ζητήσει να μιλήσει και για το θέμα της χώρας μας στον Γενικό Γραμματέα των Hνωμένων Εθνών, κύριο Ban Ki Moon, τώρα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με τη συμμετοχή 193 κρατών-μελών. Πιστεύω πραγματικά πως όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε στο πέρασμά τους από την Ελλάδα οι πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς υποδοχής και μιας ασφαλούς διέλευσης» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η UNESCO έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πρόγραμμά «We care» όταν το παρουσίασε η κυρία Βαρδινογιάννη, καθώς θεωρήθηκε ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες. Επίσης η UNESCO, από το 2004 έχει δημιουργήσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων (International Coalition of Cities) κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο ως μέλη. Κάθε μέλος δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα «Σχέδιο Δράσης 10 στόχων» που καλύπτει τομείς που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών όπως η παιδεία, η στέγη, η απασχόληση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα συνεργαστεί με την UNESCO και μέσα από την «Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων» θα προωθήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης το Πρόγραμμα «We care» καθώς και θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Ιδιαίτερα χαρούμενος που κλείνει τη θητεία του με την παρουσίαση αυτού του ανθρωπιστικού προγράμματος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δήλωσε από την πλευρά του ο Θ. Δημόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στο εγχείρημα κι ευχαριστώντας όλους τους επαγγελματίες υγείας που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην εφαρμογή και την επιτυχία του.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε : «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μεγαλουργούμε, γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική τη συνδρομή της κυρίας Βαρδινογιάννη, που είχε αυτή την ιδέα, τη δημιουργία αυτού του θεόπνευστου προγράμματος, να βρεθούμε δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι πρόσφυγες και να τους συμπαρασταθούμε με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο «We care» αποτελούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας που προσπαθεί να κάνει καλύτερα τη ζωή όλων μας».
Πρώτοι εθελοντές στο Πρόγραμμα «We Care» δήλωσαν η Μελίσσα Βαρδινογιάννη, η Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Σάκης Ρουβάς.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ