Τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, αναδεικνύει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), που διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.
Το σύνθημα της εκστρατείας τονίζει τη σημασία του ελέγχου στους άνδρες άνω των 50 ετών, με τους επιστήμονες να ξεκαθαρίζουν πως στις περιπτώσεις που ο καρκίνος του προστάτη έχει εμφανιστεί σε συγγενείς πρώτου βαθμού (κυρίως πατέρα ή/και αδερφό), ο έλεγχος πρέπει να γίνει μια δεκαετία νωρίτερα, από τα 40.
Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.
Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 στις 10.000 πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.
«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Ηρακλής Πούλιας. Ο καρκίνος του προστάτη – εξήγησε – είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 – 45 ετών. Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο έχει παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.
Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.
Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.
Ο κ. Πούλιας τόνισε πως η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια – είπε – ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του.
Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια (από το 2010 και μετά) φάρμακα που άλλαξαν την «εικόνα» της νόσου, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Έως τότε, οι επιλογές των θεραπόντων ιατρών ήταν η κλασική ορμονοθεραπεία , η οποία βέβαια αποτέλεσε επανάσταση κατά την εισαγωγή της το 1940 (αποσπώντας 2 βραβεία Νόμπελ), αλλά και τη χημειοθεραπεία που εισήχθη στη θεραπευτική φαρέτρα το 2004, όπως εξήγησε ο Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”.
«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι, λοιπόν, το σύνθημα της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει και τη υλοποίηση δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA), σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica”. Θα μετρηθεί το ολικό ειδικό PSA σε άνδρες ηλικίας από 50 έως 70 ετών, όπως αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο του Δικτύου iatrica Γ. Βιδάκη.
Για την δωρεάν εξέταση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 3413400.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ