Κενά στο πλαίσιο λειτουργίας των αυτοτελών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) καλύπτει η κυβέρνηση, με προσθήκες που αφορούν τόσο στο πεδίο των ειδικοτήτων που εμπλέκονται και των πράξεων που επιτρέπεται να διενεργούν οι εν λόγω δομές, όσο και σε εκείνο της συμβασιοποίησης με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία (επισυνάπτεται) που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης, ρυθμίζονται δύο σοβαρά θέματα που αφορούν τις αυτοτελείς ΜΗΝ και τα οποία μέχρι σήμερα ήταν σε εκκρεμότητα, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ανάπτυξη των εν λόγω δομών.
Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα κοστολόγησης και συμβασιοποίησης με τον ΕΟΠΥΥ και των αυτοτελών ΜΗΝ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο συμβάσεις μπορούν να συνάψουν μόνο νοσοκομεία και κλινικές. Διευκρινίζεται, πάντως, πως η σύναψη συμβάσεων για τις αυτοτελείς δομές δεν θα είναι υποχρεωτική, καθώς θα εκτιμηθεί σε συνάρτηση με το κλινικό όφελος και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Η δεύτερη διάταξη που προτείνεται παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων οι οποίες απαιτούν θεραπεία με φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης (κατηγορίας 1Α). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η χρήση τους είναι εφικτή εφόσον εκδοθεί και δημοσιευτεί ΥΑ και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι δύο αυτές παρεμβάσεις διευκολύνουν την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα, ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του περιλαμβάνει σχέδιο νόμου που βρίσκεται αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει “την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για την στήριξη των περιφερειακών και τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ευημερία των πολιτών”.
Την ίδια ώρα, νέα Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται) διευρύνει τη λίστα των πιστοποιημένων ιατρικών ειδικοτήτων που δύνανται να διενεργούν πράξεις στις αυτοτελείς ΜΗΝ.
Σε αυτήν προστίθενται η Ωτορινολαρυγγολογία και η Δερματολογία/Αφροδισιολογία. Υπενθυμίζεται ότι σχετική έγκριση έχει δοθεί ήδη στις ειδικότητες της Οφθαλμολογίας και της Πλαστικής/Επανορθωτικής Χειρουργικής, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και για άλλες ειδικότητες (π.χ. Γαστρεντερολογία).
Η ΥΑ διευκρινίζει πως οι ιατρικές, θεραπευτικές και χειρουργικές πράξεις που δύνανται να διενεργηθούν σε αυτοτελείς ΜΗΝ, από τις προαναφερόμενες ειδικότητες, γίνονται με τοπική αναισθησία.
Ειδικότερα, στις εν λόγω δομές οι ΩΡΛ μπορούν να παράσχουν τις εξής υπηρεσίες:
Ωτολογία
Ρινολογία
Στοματική κοιλότητα-Στοματοφάρυγγας
Λάρυγγας-Κεφαλή-Τράχηλος
Επισημαίνεται πως οι ασθενείς πρέπει να είναι άνω των 16 ετών και να μην χρήζουν νοσηλείας.
Αντίστοιχα, οι Δερματολόγοι/Αφροδισιολόγοι μπορούν να παράσχουν στις αυτοτελείς ΜΗΝ τις ακόλουθες υπηρεσίες, σε ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας:
Tropologia
fek
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ