Ο νέος ρόλος του Φαρμακοποιού συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο του 2ου OTC & Cosmetics Conference.
«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές με υπευθυνότητα, αλλάζοντας την παλιά οπτική του φαρμακείου», δήλωσε κατά τη δεύτερη ανοικτή συζήτηση ο Σταύρος Μπελώνης, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος Δ.Σ., Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.). Νωρίτερα, στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, ο Λευτέρης Μαρίνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εθνοφαρμακολογίας ξεκαθάρισε ότι «η αυτοθεραπεία δεν είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ένα μέσο. Μελέτες δείχνουν ότι καθοδήγηση στο χώρο της υγείας είναι επιτακτική. Σαν φαρμακοποιοί στην κοινότητα, ενστερνιζόμαστε το νέο ρόλο του Συμβούλου Υγείας».
«Η ύλη των ΜΗΣΥΦΑ είναι τεράστια. Αν η πώλησή τους ταυτιστεί με την υπηρεσία και με αυτόν που την παρέχει θα αυξηθούν και τα σημεία εργασίας μέσα στο φαρμακείο, που σήμερα περνάει από κρίση» τόνισε από την πλευρά του ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. «Έχει ωριμάσει πλέον στην Ευρώπη η ανάγκη να αμειφθούν αυτές οι υπηρεσίες» εκτίμησε παράλληλα. «Χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκπαιδεύσουν το κοινό αναφορικά με την κατανάλωση των ΜΗΣΥΦΑ και την πρόληψη των συμπτωμάτων. Πολλές εταιρίες έχουν σήμερα τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά χρειάζεται κάτι μεγάλο και δομημένο» σημείωσε με τη σειρά του ο Αλέξανδρος Τσιτομενέας, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών.
Βέβαια, κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων στο δεύτερο πάνελ ήταν η ευθύνη που συνοδεύει την ανάληψη της διεκδίκησης αναβαθμισμένου ρόλου εκ μέρους των φαρμακοποιών, όπως εκείνη του Επιστημονικού Συμβούλου ΠΦΥ.
Ο κ. Μπελώνης ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης σταθερότητας και διάρκειας στις δράσεις πρόληψης και επιμόρφωσης. «Θέλουμε συνεργασίες με εταιρίες που επενδύουν στην αυτοφροντίδα και βλέπουν το φαρμακείο σαν κεντρικό πυλώνα, βάζοντας στην ατζέντα τους πόρους στην εκπαίδευση» πρόσθεσε.
Ζήτησε, παράλληλα, να ανοίξει ένας θεσμικός διάλογος με μόνιμα χαρακτηριστικά (forum) για τη φαρμακευτική πολιτική μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Επιτροπής Λίστας Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, εκτίμησε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αποποιηθεί της επιστημονικότητάς τους «γιατί τους βολεύει» και τους κάλεσε «να αντιληφθούν τις ανάγκες της νομοθεσίας και της αγοράς». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα κενά που υπάρχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, επισημαίνοντας την άγνοια που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι φαρμακοποιών για τους βιολογικούς παράγοντες.
«Είναι ποινικό έγκλημα να παίρνει κανείς Viagra από το φαρμακείο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στη συνταγογράφηση.
Καλύτερη συνεργασία με τον ΕΟΦ για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των OTC, ζήτησε από την πλευρά του ο Βασίλης Σ. Σερέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η βιομηχανία θα δείξει ωριμότητα για το νέο status τιμών, όπως δείχνει χρόνια τώρα διάθεση εκπαίδευσης απέναντι στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας.
«Ας σοβαρευτούμε. Εμπόδια δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η τεκμηριωμένη φαρμακευτική επιστήμη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ