Tην ευρεία δυσαρέσκεια του ιατρικού χώρου για την πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ μεταφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των γιατρών πλέον γνωρίζουν την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων, η ένωση τονίζει ότι «η αγανάκτηση αυτή προέρχεται μέσα από την καθημερινή τριβή με αυτό το σύστημα».
Ειδικότερα, η ένωση απαριθμεί ελλείψεις, λάθη, κενά και αντιπαραγωγικές πρακτικές, ενώ γίνεται λόγος για ατελείωτη σπατάλη χρόνου, που αφορά τη δυσλειτουργία, τον χρόνο ανταπόκρισης και τον χρόνο αναγραφής ενός φαρμάκου ή μιας εργαστηριακής εξέτασης.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι «μόνο για την αναγραφή ενός μόνο φαρμάκου (αφού ο χρήστης έχει μπει στο περιβάλλον της συνταγογράφησης και στο ΑΜΚΑ του ασθενή) χρειάζονται 11 κλικαρίσματα από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την εκτύπωση και αυτό εάν δε χρειάζεται αναγραφή πρωτοκόλλου».
Από την πλευρά της, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προτείνει την κατάργηση της έντυπης σε χαρτί συνταγής ή παραπεμπτικού και την προσαρμογή της εφαρμογής από κύριο εργαλείο σε υπό-εργαλείο.
Μάλιστα, αντ’ αυτού η ένωση υποστηρίζει ότι θα διευκόλυνε η δημιουργία φακέλου ασθενή ως κύριο εργαλείο και ενσωμάτωση της πλατφόρμας ως υπο-εργαλείο.
Επίσης, τους γιατρούς θα εξυπηρετούσε η δυνατότητα προγραμματισμού follow-up παρακλινικών εξετάσεων και παράλληλης επισκόπησης του ιστορικού επισκέψεων και συνταγογράφησης του ασθενούς.
Ακόμη, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνιστά να υφίσταται το περιθώριο επανάληψης παλαιότερης συνταγής εργαστηριακών (όπως και με τη φαρμακευτική αγωγή) με ένα κλικ.
Οι διορθωτικές κινήσεις, σύμφωνα με την ένωση, θα πρέπει να στραφούν στον «επανασχεδιασμό της λίστας των παρακλινικών εξετάσεων από περιφραστική παρουσίαση σε μονολεκτική ορολογία με τις εξετάσεις τοποθετημένες σε σειρά με κλινικά και όχι αλφαβητικά κριτήρια».
Κατά την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τους γιατρούς και την εξυπηρέυξση των ασθενών θα διευκόλυναν ο επαναπροσδιορισμός του ονόματος των εξετάσεωνμε επιστημονική ορολογία και βάσει αλγορίθμου διάγνωσης και διαγνωστικού πρωτοκόλλου και η ενεργοποίηση κοφτών στη συνταγογράφηση όταν υπάρχει ρητή παραβίαση των επιστημονικών κανόνων
Στις προτάσεις της ένωσης συγκαταλέγεται και η ενσωμάτωση των φαρμάκων που διατίθενται από το ΙΦΕΤ καθώς και των αναλώσιμων υλικών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εξυπηρετικός θα ήταν, κατά την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος real time της ασφαλιστικής κάλυψης και επ’αυτού προτείνεται η διασύνδεσημε τη βάση δεδομένων των ταμείων και αυτόματο έλεγχο της εγκυρότητας της ασφαλιστικής μερίδας του ασθενούς.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται η τροποποίηση και ο ανασχεδιασμός της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων ανά ειδικότητα.
Σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς θα είναι η αναβάθμιση του μηχανισμού αναζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Πρακτικά θα μπορούσε να βοηθήσει η Οffline λειτουργία και δυνατότητα ετεροχρονισμένης καταχώρησης των εργασιών καθώς και η αλλαγή χρόνου της αυτόματης αποσύνδεσης.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ακόμη ζητά την βελτίωση των πεδίων δοσολογίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και την εφαρμογή αλλαγών και upgrades του συστήματος χωρίς να επηρεάζονται οι χρήστες.
Καλό θα ήταν, σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η δυνατότητα απολογισμού της συνταγογραφικής δραστηριότητας αλλά και το feedback της λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς.
Τις διαδικασίες θα διασφάλιζε το κλείδωμα του ΑΜΚΑ, «ώστε να μην ξαναγράφεται αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί μόνο εφάπαξ» εξηγέι η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Αναγκαία κρίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων( και των over the counter ) με αυτόματη συμμετοχή 100% χωρίς περιορισμό για εμπορική ονομασία ή δραστική ουσία.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την ταυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς «με ειδικό μυστικό αριθμό pin,πέρα από την αναγραφή του ΑΜΚΑ, το οποίο θα αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου και να διασφαλίζεται στο οικονομικό επίπεδο κάθε ιατρική πράξη ξεχωριστά».
Τέλος, η ένωση αιτείται τη δημιουργία «ασπίδας» προστασίας κατά της κατευθυνόμενης συνταγογράφησηςκαι υπερσυνταγογράφησης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ