Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την υπό προϋποθέσεις αύξηση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω πόρων του RRF, αλλά ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι σταδιακά πρέπει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος ζητά την λήψη σειράς μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.
Χρόνια προβλήματα,όπως είναι η υποχρηματοδότηση και στις πολυετείς στρεβλώσεις, που αναδύθηκαν στην επιφάνεια με την πανδημία αλλά και τη ενεργειακή κρίση,αποτελούν ανάχωμα σε μια καλύτερη Υγεία και οικονομία στην Ελλάδα, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Με δεδομένο ότι αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και φαρμάκων, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης και συναφών παθήσεων, ο χώρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καλείται να «ισορροπήσει» ανάμεσα σε προβλήματα όπως είναι οι ελλειμματικοί πόροι της φαρμακευτικής δαπάνης, της εξωνοσοκομειακής και ιδιαίτερα της νοσοκομειακής δαπάνης και στη διασφάλιση της αποτελεσματικής κάλυψης των εντεινόμενων αναγκών.
Αναλυτικά, ο ΣΦΕΕ διαμαρτύρεται ότι για διάστημα περισσότερο των 10 χρόνων «ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής, ενώ τα περιορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης δεν έχουν αποδώσει». Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ελληνικό κράτος επενδύει στη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης μη ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι «η φαρμακευτική δαπάνη είναι ουσιαστικά στάσιμη από το 2014 και μετά -για 9 χρόνια τώρα- με εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων». Η συνεπαγόμενη υπέρβαση δαπάνης μετακυλίεται στις φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω δυσθεώρητων και ανεξέλεγκτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates), αλλά και στους ασθενείς, όπως στηλιτεύει ο ΣΦΕΕ.
Προβάδισμα σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ πρέπει να δοθεί στον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης, τον ψηφιακό φάκελο ασθενή κ.ά. Ακόμη, κατά τον ΣΦΕΕ απαιτείται η σταδιακή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο σε συνδυασμό με την «Σάρωση Ορίζοντα» (Horizon Scanning) για πρόβλεψη δαπάνης των νέων φαρμάκων. Επίσης, αφού το επενδυτικό clawback, κάτω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), δεν απέδωσε για τις Κλινικές Μελέτες. (μόνο το 4.6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό) σύμφωνα με τον Σύνδεσμο χρειάζεται ένα διαφορετικό επενδυτικό πλαίσιο κινήτρων για τις κλινικές μελέτες σε σχέση με το clawback.
Με στόχο η Πολιτεία να μην επιβαρύνει τη φαρμακοβιομηχανία, ο ΣΦΕΕ ζητά:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ