Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την 9μηνη ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε την επικαιροποίηση των κανόνων για την ασφάλεια και ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, εν μέσω πανδημίας.
Περιθώριο χρόνου τριών μηνών για να μπορούν οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις. Εφόσον γίνει αποδεκτό τα κράτη μέλη θα δέχονται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ταξιδιωτών που έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου πριν 9 μήνες.
Για την συγκεκριμένη εισήγηση μελετήθηκαν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες. Υπό το πνεύμα αυτό η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να σπεύσουν να εφαρμόσου τα αναγκαία μέτρα για την πρόσβαση στον εμβολιασμό ομάδων του πληθυσμού, των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.
Κατά την Επιτροπή, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται να υποβάλλονται σε τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ. Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη. Μάλιστα, ο επίτροπος υποστήριξε ότι όσοι δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν. Όμως, κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο το πιστοποιητικό και είναι πιθανόν οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.
Ακόμη, η Επιτροπή ζήτησε να γίνει προσαρμογή του πανδημικού ευρωπαϊκού χάρτη συνδυάζοντας κρούσματα με τη λήψη εμβολίων σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι η πληροφόρηση. Μπορεί όμως να βοηθήσει στην λήψη μέτρων ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο («σκούρο κόκκινο») κυκλοφορίας του ιού.
Για παράδειγμα οι ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές δεν θα πρέπει να περιορίζοντας, ενώ στις «σκούρες κόκκινες» να αποφεύγονται τα ταξίδια. Εφόσον ταξιδιώτες επιστρέφουν από εκεί θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ πριν αναχωρήσουν και σε καραντίνα μετά την επιστροφή.
Επιδίωξη είναι η καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών του ιού ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να λειτουργήσει περαιτέρω μετάδοση. Πρόκειται για κοινοποίηση από ένα κράτος-μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Πολιτικής Κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου. Η Επιτροπή προτείνει αυτές οι ενημερώσεις να ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ