Τα ηνία στο αίσθημα της μοναξιάς έχουν οι Έλληνες σε όλη την Ευρώπη. Το 10% δηλώνει ότι νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ το 43% παραπονιέται ότι συναντιέται με την οικογένεια ή τους φίλους του το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην χώρα μας καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σχετικά με το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων, καθώς και την αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.
Στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκτιμάται ότι συνολικά περισσότεροι από 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες (το 18% ή σχεδόν ο ένας στους πέντε) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα.
Ως αντίβαρο στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, με ποσοστό άνω του 40% των ανθρώπων να βλέπουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, λειτουργεί το χαμηλό ποσοστό του 8% στην Ολλανδία, στη Δανία και στη Σουηδία.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία θεωρείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς εκεί το ποσοστό της κοινωνικής απομόνωσης είναι μόνο 9% έναντι 43% στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νιώθουν μοναξιά πολύ συχνά.
Το αίσθημα της μοναξιάς είναι έντονο σε ποσοστά ανάλογα της Ελλάδας σε πολίτες της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία (3%), στη Φινλανδία (4%), καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία (5%).
Τα προαναφερόμενα νούμερα καταρρίπτουν στερεότυπα, καθώς το πρόβλημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης από ό,τι της Δυτικής και Βόρειας. Συνεπώς δεν μπορούμε να επικαλούμαστε στεγανά περί κοινωνικών Νοτίων και αποξενωμένων Βορείων.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματα σε παράγοντες όπως είναι η κακή υγεία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που εμφανίζονται πιο συχνά στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και ευνοούν τη μοναξιά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ