Προβάδισμα ζητάει να δοθεί στους ασθενείς με ΧΑΠ στον επικείμενο εμβολιασμό λόγω του μεγάλου βαθμού επικινδυνότητας των ασθενών από κοροναϊό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Την επικινδυνότητα, καθώς οι πάσχοντες από ΧΑΠ, ιδιαίτερα σε μέτρια και πιο βαριά μορφή, σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κοροναϊό, διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διασωληνωθούν , επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Με την ευκαιρία αυτή υπογραμμίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην ανακοίνωσή της τον κρίσιμο ρόλο του Ειδικού Πνευμονολόγου, τόσο στη διάγνωση της ΧΑΠ, όσο και στη θεραπεία της.
Διαβάστε επίσης: Ζητούν ενίσχυση των πνευμονολόγων για την αποσυμφόρηση των ΜΕΘ
Η εν λόγω νόσος που προσβάλει περίπου το 10% των ανθρώπων πάνω από 50 ετών και αποτελεί την 5η αιτία θανάτου, παγκοσμίως, ενώ 9 στους 100 ενήλικες καπνιστές στην Ελλάδα πάσχουν από ΧΑΠ.
Στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά για την ΧΑΠ. Οι πάσχοντες, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) και πιστεύουν ότι είναι μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (ο μύθος του τσιγαρόβηχα) και της ηλικίας. Εξαιτίας αυτής της «πλάνης», δεν αναζητούν την βοήθεια από έναν Πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να δεν υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση, την απλή εξέταση που «αποκαλύπτει» την νόσο.
Συνήθως όταν καταφεύγουν σε έναν ειδικό, η νόσος τελικά αποφράσσει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει με μη αναστρέψιμο τρόπο τους ιστούς των πνευμόνων.
Συνήθως η σοβαρή δύσπνοια εκδηλώνεται όταν έχει καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων, τότε εκδηλώνει 2-3 επεισόδια επιδείνωσης, τις λεγόμενες παροξύνσεις, που οδηγούν σε εισαγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Εάν ο ασθενής παραμείνει καπνιστής ή δεν λαμβάνει ανελλιπώς την εισπνεόμενη αγωγή, η νόσος θα εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή, οπότε και ο ασθενής καθηλώνεται σε αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι και λαμβάνει οξυγόνο καθ’ όλο το 24ωρο.
Οι αριθμοί της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Ελλάδα:
Οδηγίες – Προτάσεις ΕΠΕ:
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ