Ιδιαίτερη μέριμνα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μέσω μιας αυτόνομης ενότητας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου ζήτησε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», κατά τη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία.
Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι φορέων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και νεαρών ενηλίκων, επιστήμονες, επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο και οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων υπό τον Πρόεδρο Βασίλη Οικονόμου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Τη καθολική συμβολή όλων των εμπλεκόμεων φορέων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου αιτήθηκε η Μένια Κουκουγιάννη, συνιδρύτρια και Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Προβάδισμα πρέπει να δωθεί σε εθνικό επίπεδο στους παιδιατρικούς καρκίνους, σύμφωνα με την Κουκουγιάννη. Σε αυτό το πνεύμα χρειάζονται εξειδικευμένες κλινικές παρακολούθησης των επιβιωσάντων από τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία (Follow Up κλινικές) και στην «κατάρτιση μακροχρόνιου πλάνου ιατρικής φροντίδας αυτών των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει στην πιο ομαλή μετάβασή τους στην ιατρική φροντίδα των ενηλίκων (transition)».
Χρέος της Πολιτείας είναι να καλύψει το κενό για την ψυχοκοινωνική παρακολούθηση των παιδιών και εφήβων που νοσούν με καρκίνον υποστήριξε ο κ. Γιάννης Ακερμανίδης, επιβιώσας από καρκίνο στην εφηβική ηλικία και υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για τα θέματα επιβίωσης της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Ο κ. Ακερμανίδης περιέψραψε τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες των παιδιατρικών καρκίνων και επεσήμανε την κοινή προσπάθεια της ευρωπαϊκής κοινότητας επιζώντων και γονέων για την εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε την ανάγκη να δωθεί προβάδισμα εθνικής προτεραιοποιήσης της παιδιατρικής ογκολογίας και εισαγωγής πολιτικών υγείας για το παιδί και τον έφηβο που νοσεί με καρκίνο και των οικογενειών τους. Στη συνεργασία με το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ στάθηκε ο κ. Πλεύρης «που έχει οδηγήσει σεσημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος των μικρών και νεαρών ασθενών και των οικογενειών τους».
Την έλλειψη ολοκληρωμένης φροντίδας για τους έφηβους και νεαρούς ενήλικες με καρκίνο (ηλικίας από 15 έως 29 ετών), οι οποίοι«αποτελούν μια ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα για την ογκολογία, με ιδιαίτερες θεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες» τόνισε η Πίστη Κρυσταλλίδου, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Win Cancer». Απαραίτητο είναι να ανιχνευθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες τους σε όλο το φάσμα της διάγνωσης και της θεραπείας.
Από την μεριά της η Αναστασία Σταματέα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Πίστη» αναφέρθηκε στο έργο της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας που λειτουργεί στις Παιδιατρικές Ογκολογικές Κλινικές, με αποκλειστική χρηματοδότηση του φορέα. Η κ. Σταματέα επεσήμανε ότι χρειάζεται η « μέριμνα της Πολιτείας για την συνέχιση του έργου, που είναι σημαντικό για το παιδί και τον έφηβο που νοσεί και την οικογένεια του».
Τη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής τράπεζας μυελού των οστών σημείωσε ο κ. Στέλιος Γραφάκος Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Θετικό είναι ότι τη τελευταία δεκαετία έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα. Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να οργανώσουν μία ειδική εκδήλωση στη Βουλή, για την ενημέρωση βουλευτών και εργαζομένων σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή νέων δοτών.
Την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοκόλλων για τους επιβιώσαντες από τον παιδιατρικό καρκίνο και για την σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης τους υπενθύμισε η Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD Παιδίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ Πανεπιστημιακή Ογκολογική Μονάδα Α’ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγιά Σοφία». Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Κατσιμπάρδη στη σημασία της ενίσχυσης και επιτάχυνσης της έρευνας στην παιδιατρική ογκολογία, ζητήματα που αμφότερα απαιτούν αυξημένους πόρους από την πλευρά της πολιτείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ