Ραγδαία βελτίωση σημείωσε η υγεία ηλικιωμένης ασθενούς με COVID-19 εντός 48ωρών χάρη σε θεραπεία με λεμφοκύτταρα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Πρόκειται για ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν παραχθεί από τους ιατρούς από αναρρώσαντες ασθενείς και μπορούν να «εξολοθρεύσουν» τα μολυσμένα κύτταρα του οργανισμού.
Μάλιστα, η 70χρονη, κα. Πολυξένη ασθενής που ανάρρωσε μέσα σε μία εβδομάδα και έλαβε εξιτήριο από την αιματολογική κλινική του νοσοκομείου, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι στο OPEN και εκφράζοντας τις ευχαριστίες στους ιατρούς.
Αναλυτικότερα, η 70χρρονη διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί με SARS–CoV-2 την 1η Ιουνίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την επόμενη ακριβώς ημέρα αφού επιδεινώθηκε η υγεία της. Η γυναίκα είχε συμπτώματα πνευμονίας, αλλά καθώς έχει υποκείμενα νοσήματα εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εισαχθεί στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί. Με την συναίνεση της ασθενούς της χορηγήθηκαν τα λεμφοκύτταρα τα οποία καλυτέρευσαν την υγεία της μέσα σε δυο ημέρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την εν λόγω θεραπευτική επιλογή μελετά η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου σε συνεργασία με COVID κλινικές στο νοσοκομείο και άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Για το ίδιο σχήμα είναι σε εξέλιξη τρεις μελέτες «τρέχουν» στις ΗΠΑ και δύο στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες εντόπισαν το γεγονός ότι οι αναρρώσαντες ασθενείς από τη λοίμωξη Covid-19 έχουν αναπτύξει και πολλαπλασιάσει σε μεγάλο βαθμό τα Τ-λεμφοκύτταρα, αντίθετα από τους βαριά νοσούντες ή αποθανόντες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας δημοσιευτήκαν πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases 2021.
Στο δε νοσοκομείο Παπανικολάου είναι ήδη διαθέσιμη τράπεζα των λεμφοκυττάρων και υπάρχει διέξοδος για τους ασθενής με μια καινοτόμο θεραπείας με «ζωντανό φάρμακο» τα Τ-λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες από τον κορoνοϊό.
Συνεπώς, οι ασθενείς που νοσούν τώρα «οπλίζονται» με τα λεμφοκύτταρα εκείνων που ανέπτυξαν ισχυρή άμυνα κατά του ιού. Σημειώνεται ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα εντοπίζουν τον «εισβολέα» ιό, πολλαπλασιάζονται και τον «αφανίζουν».
Μάλιστα, μετά και την παρούσα αντιμετώπισή του, βρίσκονται στο αίμα ως μνημονικά κύτταρα και είναι δυνατόν σε ενδεχόμενη επανέκθεση στον SARS-CoV-2 να λειτουργήσουν ως ασπίδα και να μην νοσήσει.
Σχετικά με την διαδικασία παραγωγής τους, τονίζεται πως οι επιστήμονες λαμβάνουν μια μικρή ποσότητα από τα κύτταρα από τους αναρρώσαντες δότες, τα πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο με εξειδικευμένες τεχνικές.
Τα λεμφοκύτταρα κρυοκαταψύχονται και μπορούν να χορηγηθούν όποτε χρειασθεί στον πάσχοντα με στόχο να ενδυναμωθεί η φυσική ανοσία για την εξόντωση του ιού. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο χορηγούνται ενδοφλέβια εντός τριών με τεσσάρων λεπτών.
Πηγή: ethnos.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ