Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η 3η Στρογγυλή Τράπεζα του Pharma & Health Conference 2015, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Divani Caravel, από την ETHOS EVENTS, το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Εύλογα στο υπουργείο Υγείας πιστεύουν ακράδαντα πως η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ με άξονα των οικογενειακό γιατρό μπορεί να συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και παράλληλα να ελεγχθεί το κόστος.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για να προσφέρει τεχνική υποστήριξη με στόχο ακριβώς την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνέστησε 6μελή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει προτάσεις. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων είναι ότι το νέο σύστημα ΠΦΥ θα διαθέτει τόσο γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς όσο και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στα οικεία ΠΕΔΥ.
Στο επίμαχο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όλα δείχνουν πως οι απόψεις στην κυβέρνηση διίστανται: ορισμένοι τάσσονται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους γιατρούς, ενώ άλλοι θεωρούν πως θα πρέπει το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο και να επιτρέπει και τη σύναψη συμβάσεων πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ, η κυβέρνηση προσδοκά βάσιμα ότι θα καταστεί δυνατόν να καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τους «θεσμούς» και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία νωρίτερα από μία τριετία.
H συζήτηση στην 3η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Εφικτός στόχος ή απατηλό όνειρο;» διαρθρώνεται στις εξής θεματικές:
• Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται στους πολίτες; • Στόχοι, προτεραιότητες και εμπόδια στην ΠΦΥ • Ποιο θα είναι το κόστος και πώς θα καλυφθεί; • Ανθρώπινο δυναμικό: Υφιστάμενη κατάσταση, προοπτικές • Συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας πλην γιατρών
Ομιλητές: Dr. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Μάνης, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Γενική Ιατρικής Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης-Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Άγγελος Παπαδόπουλος*, Πρόεδρος, 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αθανάσιος Λοπατατζίδης, MSc, Ph.D, FRSS, Σύμβουλος Διοίκησης, Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ Παύλος Ν. Θεοδωράκης, MD, MSc, DipLSHTM, PhD, Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Δήμητρα Ευθυμιάδου.
Υπεύθυνος Προγράμματος: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος.
Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή, δείτε στο http://pharma.ethosevents.eu/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ