Τους όρους για την βέλτιστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος με στόχο την αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες.
Πρώτη προϋπόθεση σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κ. Μόσιαλου στα social media είναι τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τους πολίτες, όπως ήταν το «μένουμε σπίτι» κατά το πρώτο lockdown. Στη συνέχεια «τα μηνύματα δεν ήταν εξίσου σαφή», ενώ ο καθηγητής τονίζει ότι θα έπρεπε να υπάρχει κατά την περίοδο χαλάρωσης που ακολούθησε έως σήμερα συνεχής πληροφόρηση.
Σε δεύτερο επίπεδο τα μέτρα θα έπρεπε να είναι σαφή και τεκμηριωμένα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και η συνεκτικότητα στις ανακοινώσεις. «Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα. Πριν την συνεδρίαση της επιτροπής ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρξει μείωση των περιορισμών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν περισσότεροι περιορισμοί, όπως και το ότι θα ανοίξουν τα σχολεία την 11η Ιανουαρίου, και ότι αυτό θα διευκόλυνε το έργο της επιτροπής. Το τελευταίο δεν ήταν αναγκαίο: οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.» σημειώνει με νόημα ο κ. Μόσιαλος.
Με αφορμή την συνεχή τροποποίηση των πληροφοριών προς τους πολίτες, σχετικά με το άνοιγμα των πολιτών, καθώς σχεδιάζεται εν τέλει να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνοχή στην εκπομπή των μηνυμάτων.
«Η κυβέρνηση προφανώς θα σταθμίσει και τα επιδημιολογικά δεδομένα, και το ρίσκο της αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά, αλλά και τους οικονομικούς κινδύνους», αλλά όπως ο ίδιος σχολιάζει δεν πρέπει να στέλνονται αντικρουόμενα μηνύματα και «τελικά να αλλάζουν οι κατευθύνσεις μέσα σε λίγες ώρες».
Στην ίδιο πνέυμα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να δημοσιοποιηθούν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς ακόμη και οι δυνατότητες της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά όσους πλήττονται περισσότερο. «Η στήριξη δεν πρέπει να γίνεται οριζόντια αλλά στοχευμένα» διευκρινίζει ο καθηγητής.
Ακόμη, προσοχή συνιστά ο κ. Μόσιαλος στην προβολή των αρνητικών παραδειγμάτων «κατανοώ ότι ένα πάρτι νεαρών συμπατριωτών μας είναι πιο πιασάρικη είδηση, όπως και τα ταξίδια σε υποτιθέμενα εξωτικά μέρη. Πουλάει περισσότερο επίσης η δήλωση κάποιου που παρουσιάζεται ως «καλλιτέχνης με κριτική σκέψη» και δεν πιστεύει ότι υπάρχει πανδημία, ή ακόμα και η δήλωση ενός αντιεμβολιαστή» υπογραμμίζει στα γραφόμενά του.
Αντίθετα, η πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα, ακόμη και όταν έχουν ψυχολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για τους περισσότερους.
Αναγκαίο είναι ένας σαφέστερο πλαίσιο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο σχετικά με τις διαδικασίες παραλαβής, τα χρονοδιαγράμματα, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και των αριθμό των εμβολιασθέντων. «Και με βάση τα ανωτέρω τις πιθανές ημερομηνίες αποκλιμάκωσης των μέτρων» σημειώνει ο καθηγητής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ