Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει την πόρτα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολλεγίων. Ο Π.Σ.Φ. καλεί όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας σε συστράτευση και κοινό αγώνα.
Αναστάτωση προκάλεσαν δημοσιεύματα που εμφανίζουν το υπουργείο Παιδείας να προτίθεται να αναγνωρίσει όλα τα πτυχία των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια). Επ’ αυτού, ο σύλλογος καταγγέλλει «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005 συνιστά η αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων».
Με προειδοποιητικές ριπές ο Π.Σ.Φ. προαναγγέλλει ότι δεν θα επιτρέψει να «πλημμυρίσει η αγορά με επαγγελματίες υγείας αμφιβόλου ποιότητας». Άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως ζητά με επιστολή του ο Π.Σ.Φ., η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό και στη σύνοδο των πρυτάνεων.
Σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Π.Φ.Σ. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί της. Διευκρινίζοντας τα περί αναγνώρισης πτυχίων ο Π.Σ.Φ. επισημαίνει ότι «οι σχετικές Νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, αφορούσαν την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005, που ρυθμίζει την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε.».
Κάθετος στην ερμηνεία των νομοθετικών αλλαγών είναι ο σύλλογος, σχολιάζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση όμως δεν αφορούν τα ιδιωτικά κολλέγια, που παρέχουν πτυχία μετά από συμφωνία δικαιόχρησης με ιδρύματα του εξωτερικού, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο Π.Σ.Φ. αποσαφηνίζει ότι το εγχείρημα αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην Ελλάδα, «προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, που απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων «δια μέσου» άλλου Κράτους-μέλους της Ε.Ε., από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα».
Εφόσον ισχύει η προαναφερόμενη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, ο ΠΣΦ τονίζει ότι «τότε καταργεί στην πράξη το αρθρο 16 του Συντάγματος». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ρητά ότι «η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο σε Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, άρθρο που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή που ήταν αναθεωρητική».
Ο σύλλογος διαμαρτύρεται ότι το υπουργείο Παιδείας με τον τρόπο αυτό θα αναγνωρίσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους όσους λειτουργούν μια ιδιωτική επιχείρηση παροχής προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον σύλλογο με το εγχείρημα αυτό δημιουργούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, καθώς ο Νόμος 4485/2017 απαιτεί για την ίδρυση νέων Ιδρυμάτων ή νέων τμημάτων για τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την έγκριση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) καθώς και την εκπλήρωση πολλών ακόμη προϋποθέσεων.
Ένσταση προβάλλει ακόμη ο Π.Σ.Φ. για την επαναφορά της ισοδυναμίας στην αναγνώριση των τίτλων, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για την αναγνώριση επαγγελματικού δικαιώματος χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος από κάποια χώρα της Ε.Ε., σύμφωνα με τον σύλλογο.
«Ο Π.Σ.Φ. αδυνατεί να αντιληφθεί πως μπορεί να αναγνωρίζεται επαγγελματικό δικαίωμα για νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή σε κάποιον που για να ασκήσει το επάγγελμά του απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν δεν κατέχει αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό τίτλο» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι ο Π.Σ.Φ. ως Ν.Π.Δ.Δ βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας της επιτροπής αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, όπως προβλέπεται στο Νόμο 4610/2019 (άρθρο 98). ο οποίος αναφέρει ότι οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οφείλουν να αναλάβουν την διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ