Την πλήρη αντίθεσή τους σε τυχόν ενδεχόμενη εξίσωση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Κολλέγια) με τους αποφοίτους των δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκφράζουν οι Φυσικοθεραπευτές. Σχετική ρύθμιση – όπως καταγγέλλουν – εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία Ανώτατη Εκπαίδευση που συζητείται στη Βουλή και το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ψηφιστεί.
Σύμφωνα πιο συγκεκριμένα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), το Υπουργείο Παιδείας στο όνομα της Κοινοτικής οδηγίας 2005/36/ΕΚ, επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες «ομαδική αναγνώριση» επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών. “Είναι, εξάλλου, οξύμωρο να χρησιμοποιείται μία Οδηγία, η οποία εκδόθηκε για να διευκολύνει την μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών εντός της Ε.Ε., προκειμένου να εξυπηρετούνται όσοι αποφάσισαν να προάγουν το εντελώς αντίθετο: να απονέμουν σε σπουδαστές τίτλους δίχως την μετακίνησή τους στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα” αναφέρει σχετικά, εκτιμώντας ότι το άρθρο 80 του νομοσχεδίου αποτελεί το Δούρειο Ίππο για την κατεδάφιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την παραβίαση στην πράξη των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.
Εξάλλου, για το επιμελητήριο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (HCPC), κανένα από τα προγράμματα φυσικοθεραπείας με δικαιόχρηση στο ΗΒ, τα οποία παρέχονται από ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα δεν έχει εγκριθεί ή αναγνωριστεί, ή οδηγούν σε αυτόματη καταχώρηση από το HCPC. Το επιμελητήριο αναφέρει, μάλιστα, ρητώς πως: “Είναι θεμελιώδης αρχή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικό διασυνοριακό στοιχείο σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία ένα άτομο επιδιώκει να διεκδικήσει δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το πραγματικό διασυνοριακό στοιχείο δεν θα προέκυπτε σε καμία περίπτωση όπου ένας Έλληνας αιτών διεκδικούσε αναγνώριση από το HCPC χωρίς να μετακινηθεί ή να σκοπεύει να μετακινηθεί στο ΗΒ, απλώς για να παρακάμψει το ρυθμιστικό καθεστώς στην Ελλάδα”.
Όπως, άλλωστε, καθιστά ξεκάθαρο η ρήτρα 12 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ: “Η παρούσα Οδηγία αφορά την αναγνώριση από τα Κράτη Μέλη, των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλα Κράτη Μέλη. Ωστόσο, δεν αφορά την αναγνώριση από τα Κράτη μέλη, των αποφάσεων αναγνώρισης που έχουν εκδοθεί από άλλα Κράτη Μέλη δυνάμει της παρούσας Οδηγίας. Συνεπώς, τα άτομα που κατέχουν επαγγελματικά προσόντα τα οποία έχουν αναγνωριστεί δυνάμει της παρούσας Οδηγίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω αναγνώριση για να αποκτήσουν στο Κράτος Μέλος καταγωγής τους διαφορετικά δικαιώματα από εκείνα που παρέχονται από τον επαγγελματικό τίτλο που αποκτάται σε αυτό το Κράτος Μέλος, εκτός εάν προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν αποκτήσει πρόσθετα επαγγελματικά προσόντα στο Κράτος Μέλος υποδοχής”.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΠΣΦ καλεί τους Βουλευτές όλων των Κομμάτων να καταψηφίσουν το άρθρο 80 του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, ζητά την απόσυρση της προαναφερόμενης ρύθμισης και την εξαίρεση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας για τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ