Αυξήσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων προκαλεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης και διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Όπως εξηγεί σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία αιτείται συνάντησης, από τη στιγμή που η τιμή βάσης (ex-factory) για τον υπολογισμό της λιανικής τιμής έχει απελευθερωθεί, η χονδρική τιμή, με την οποία τελικά διατίθενται στα φαρμακεία, συμπιέζει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών.
Βάσει της ΥΑ, στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος ΜΗΣΥΦΑ αναγράφεται υποχρεωτικώς μια «ενδεικτική λιανική τιμή», η οποία προκύπτει από την τιμή βάσης, που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), η οποία προκύπτει από το μ.ο. των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ (mark up).
«Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών για τους κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up», τονίζει ο ΠΦΣ.
Αν η χονδρική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή βάσης, για να διατηρηθεί το mark up στο 30%, πρέπει και οι πραγματική λιανική τιμή να είναι μεγαλύτερη από την ενδεικτική τιμή, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί.
Άρα, «όπου τηρούνται οι ενδεικτικές τιμές, το mark up θα είναι μικρότερο του 30% και θα βαίνει μειούμενο όσο μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα σε χονδρική τιμή και τιμή βάσης», εκτιμούν.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και στην πράξη, καθώς οι χονδρικές τιμές σε δεκάδες προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση έως και 16% από τις αρχές του Αυγούστου. Οι αυξήσεις αυτές φέρεται να μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή. «Καθίσταται αντιληπτό ότι, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες από την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης σε ένα κλάδο, στο 30% του οποίου η ρευστότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, θα είναι αλυσιδωτές», σημειώνουν.
«Για άλλη μια φορά ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι, είναι η Ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, και φυσικά οι φαρμακοποιοί λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ