«Placebo» αποδεικνύονται τα μέτρα «ψαλιδίσματος» των τιμών των φαρμάκων, στην προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα, φαίνεται να «βάζουν τρικλοποδιά» στο στόχο για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
Τα δελτία τιμών του 2016 φαίνεται να εξοικονόμησαν «ψίχουλα», οδηγώντας την αγορά στην εκτίμηση ότι ούτε οι ανατιμολογήσεις του 2017 θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη ριζικής αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου της τιμολόγησης. Να θυμίσουμε πως η Αριστοτέλους έχει εκφράσει την πρόθεση διαμόρφωσης νέων κανόνων τιμολόγησης από το 2018, μέσω διαβούλευσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης (διαβάστε εδώ).
Θεωρητικά, οι μειώσεις στα δελτία τιμών του περασμένου έτους θα έπρεπε να είχαν ρίξει τις πωλήσεις κατά 201 εκατ. ευρώ, στην πράξη όμως εξοικονομήθηκαν μόλις 13 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, που έχουν στη διάθεση τους στοιχεία από ανάλυση της QuintilesIMS Health.
Τα συστατικά που καθιστούν αναποτελεσματική μια «συνταγή» εξοικονόμησης που στηρίζεται μόνο σε τιμολογιακές περικοπές έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό, με πρώτο και κύριο την υποκατάσταση. Οι χαμηλές τιμές οδηγούν παλαιότερες, καθιερωμένες θεραπείες να αποσυρθούν και το κενό καλύπτεται τελικά από νεότερες και ακριβότερες. Την ίδια ώρα, σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αυξάνοντας τον όγκο τους και μαζί τη φαρμακευτική δαπάνη, μετατρέποντας το ζήτημα του εξορθολογισμού σε «γόρδιο δεσμό».
Άλλωστε και τα στοιχεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους στα ιδιωτικά φαρμακεία ενισχύουν την εικόνα αναποτελεσματικότητας της πολιτικής στείρων περικοπών, καθώς δείχνουν 2,8% αύξηση του όγκου των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και τον τζίρο να παραμένει λίγο πολύ σταθερός στα 3,68 δισ. ευρώ (από 3,69 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου 2016). Τα «έσοδα» από την αύξηση του όγκου εκτιμώνται στα 103 εκατ. ευρώ, ενώ η υποκατάσταση (αλλαγή θεραπευτικού μίγματος πωλούμενων φαρμάκων) μεταφράστηκε σε αύξηση των πωλήσεων κατά 85 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκε το Δελτίο Τιμών Νέων Φαρμάκων, που περιέχει 251 κωδικούς σκευασμάτων (επισυνάπτονται).
Βέβαια, ο εξορθολογισμός της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν είναι ο μόνος στόχος που δεν επιτυγχάνεται, αφού οι οριζόντιες μειώσεις δεν επιτρέπουν ούτε την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά. Σε ποσοστά, on και off patent σκευάσματα κατέχουν περίπου το 78% της αγοράς, ενώ τα γενόσημα είναι περίπου στο 18% (γύρω στο 3% είναι μη κατηγοριοποιημένα σκευάσματα). Την ίδια ώρα κατά 3% υποχώρησαν σε αξία τα γενόσημα, σταθερά παρέμειναν τα πρωτότυπα, με τις όποιες προσπάθειες αλλαγής της κατεύθυνσης της συνταγογράφησης προς όφελος των γενοσήμων να έχουν σημειώσει αντίστοιχη αποτυχία.
ΔΕΛΤΙΟ ΝΕΩΝ_ΑΠΡΙΛΙΟΥ_ΜΑΙΟΥ_ΙΟΥΝΙΟΥ
ΥΑ Δελτιο Τιμών Νεων Φαρμάκων
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ