Ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας – όχι απαραίτητα πολύπλοκης ή πανάκριβης – μπορεί να βελτιώσει άμεσα και θεαματικά την παρεχόμενη περίθαλψη των ασθενών, αποτελεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Το νοσηλευτικό ίδρυμα στον ακριτικό Έβρο, πρόσφατα απέκτησε τα Πληροφοριακά Συστήματα PACS/RIS (Picture Archive and Communication System/Radiology Information System), τα οποία επιτρέπουν τη διασύνδεση διαφόρων ιατρικών απεικονιστικών συστημάτων, ώστε οι αντίστοιχες εξετάσεις να είναι διαθέσιμες την ίδια στιγμή και ψηφιακά στις κλινικές / τμήματα.
Οφέλη
Τα πολυεπίπεδα οφέλη από την εγκατάσταση και χρήση ενός συστήματος PACS/RIS, εξηγεί μιλώντας στο Virus ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Λαζόπουλος.
«Πλέον τώρα οι εικόνες όσον αφορά αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, συμβατικές ακτινογραφίες, υπέρηχους είναι ψηφιακές. Άρα λοιπόν, έχουμε μία βελτίωση όσον αφορά την ποιότητα και το πλήθος των εικόνων που έχει στη διάθεσή του ο γιατρός για τη διάγνωση και για τη γνωμάτευση. Δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα της διακίνησης της εικόνας σε απομακρυσμένους χρήστες σε χρόνο μηδέν. Δηλαδή, τη στιγμή της εξέτασης η εικόνα βρίσκεται και στο γραφείο του γιατρού που τη χρειάζεται σε κλινική η οποία είναι απομακρυσμένη σε διαφορετικούς ορόφους / διαφορετικά σημεία του νοσοκομείου. Το μεγάλο πλεονέκτημα, βέβαια, είναι η μείωση του κόστους για τη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, καθώς μία ακτινογραφία σε φιλμ μαζί με τα υγρά και την εκτύπωση έχει κόστος περίπου 2 ευρώ, ενώ με την εκτύπωση σε cd που μπορεί να γίνει πλέον στο νοσοκομείο μας το κόστος πάει στα 20 λεπτά. Ήδη, η οικονομία μας είναι περίπου 200.000 ευρώ και εκτιμούμε ότι το συνολικό όφελος από τη χρήση του PACS/RIS, θα ανέλθει περίπου στις 300.000 ευρώ για το 2015».
Το σπουδαίο αυτό εργαλείο κόστισε πολύ λιγότερο απ’ ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Για την απόκτησή του δαπανήθηκαν 282.900 ευρώ, ενώ με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα για την προσδοκώμενη εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, προκύπτει πως σε λιγότερο από 1 χρόνο θα έχει υπάρξει πλήρης απόσβεση.
Ο ρόλος του ΣΥΚΝΕ
Η απόκτηση και λειτουργία του PACS/RIS έγινε πραγματικότητα χάρη σε πρωτοβουλία του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ), το οποίο έχει σύμβαση με το νοσοκομείο για τη μίσθωση του κυλικείου. Στο πλαίσιο αυτό, εξοικονομεί χρήματα με τα οποία προβαίνει σε δωρεές εξοπλισμού προς το νοσοκομείο, αλλά και στη χρηματοδότηση άλλων δράσεων όπως τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΚΝΕ, Χριστόδουλος Μεντίδης, μιλά στο Virus γι’ αυτή την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσφορά, η οποία προέρχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους: «Το Σωματείο έχει εδώ και 10 χρόνια τη διαχείριση του κυλικείου και απ’ ό,τι περίσσεψε από τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων που έχουμε προς διάθεση, το συγκεντρώσαμε και θελήσαμε να το επιστρέψουμε στο νοσοκομείο. Έγινε λοιπόν η πρόταση προς τους διευθυντές και τους καθηγητές και κρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ότι αυτό είναι ένα έργο προτεραιότητας. Έτσι, καταλήξαμε στις συμβάσεις, κάναμε το διαγωνισμό εμείς ως σωματείο, κατέληξε ο μειοδότης και έγινε ο έλεγχος της σύμβασης από τους πραγματογνώμονες του τεχνικού επιμελητηρίου».
Ανάδοχος υλοποίησης και εγκατάστασης του συστήματος PACS/RIS είναι η εταιρεία ΑΓΚΦΑ ΓΚΕΒΕΡΤ ΑΕΒΕ, η οποία – κατά ομολογία των αρμοδίων – πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος για της έγκαιρης ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου, αξίζει να σημειωθεί πως παρείχε δικτυακό εξοπλισμό που δεν υπήρχε στην σύμβαση του έργου, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του ΣΥΚΝΕ.
Ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε για την απόκτηση, εγκατάσταση και λειτουργία του PACS/RIS με το διακριτικό τίτλο AGFA IMPAX 6.5.3 στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ήταν περίπου 2 χρόνια. Με το που τέθηκε όμως σε εφαρμογή, «εκτόξευσε» πολλά χιλιόμετρα μπροστά την παρεχόμενη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών του Έβρου και της Θράκης ευρύτερα.
Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, πρόσφατα προχώρησε σε μια πολύ μεγάλη επένδυση για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού, στο πλαίσιο της οποίαw απέκτησε Υβριδική Χειρουργική Αίθουσα για τη διενέργεια ανοικτών επεμβάσεων νευροχειρουργικής και αγγειοχειρουργικής φύσης, ταυτόχρονα (δείτε εδώ το ρεπορτάζ).
“Για εμάς η κρίση δεν ήταν άλλοθι, ίσα-ίσα λειτούργησε για την επιτάχυνση διαδικασιών, έχοντας πια μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα” τονίζει ο Διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος δίνει συγχαρητήρια στο προσωπικό για τη συμβολή του στην ταχύτατη και υψηλότατη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ”.
Τα «κολλήματα»
Εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την ιδιαίτερα θετική αποδοχή της δωρεάς του ΣΥΚΝΕ από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και το δυναμικό του Τμήματος Πληροφορικής, το PACS/RIS αδυνατεί να φανερώσει όλο του το μεγαλείο, καθώς υπεισέρχεται ο παράγοντας άνθρωπος. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το e-evros.gr, αφενός εκκρεμεί ο έλεγχος για την εγκατάσταση του λογισμικού που συνοδεύει το πληροφοριακό σύστημα σε κάθε κλινική, ώστε να υπάρχει ηλεκτρονική πρόσβαση στις απεικονιστικές εξετάσεις όλων των ασθενών, αφετέρου απαιτείται να βρεθεί λύση για τις γνωματεύσεις των απεικονιστικών εξετάσεων τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, οι οποίες ελλείψει ειδικού γιατρού γίνονται τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή καθυστέρηση σε βάρος των ασθενών και της λειτουργίας του νοσοκομείου γενικότερα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΚΝΕ εξηγεί περαιτέρω, μιλώντας στο Virus, ότι ο όγκος των περιστατικών που έρχεται στο Ακτινοδιαγνωστικό είναι πολύ μεγάλος και συχνά το προσωπικό δεν μπαίνει στη διαδικασία να στείλει τις εξετάσεις ψηφιακά στους γιατρούς, άλλες φορές υπάρχει αμέλεια, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού στο νέο σύστημα. Για τα προαναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει ο κ. Μεντίδης ζητά την παρέμβαση της Διοίκησης ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στο PACS/RIS. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμά πως η εξοικονόμηση δεν θα είναι η αναμενόμενη, τονίζοντας πως το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του νέου συστήματος είναι η κατάργηση της εκτύπωσης σε φιλμ και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ