Του Tapani Piha, προϊστάμενου της μονάδας ηλεκτρονικής υγείας της ΓΔ SANTE.
Μόλις ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά του 2015, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για τον απολογισμό των επιτευγμάτων στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και την προετοιμασία του εδάφους για περαιτέρω δράσεις.
Η ψηφιακή ενιαία αγορά (ΨΕΑ) είναι το περιβάλλον που εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων — και όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Μία από τις κύριες προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η δημιουργία και η στήριξη αυτής της αγοράς, η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφέρει άλλα σημαντικά οφέλη.
Η ψηφιακή ενιαία αγορά μπορεί να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη που θα στηρίξει την αναγκαία μεταρρύθμιση των μοντέλων υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι δυνατότητες συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων για την υγεία, η δημιουργία νέων εφαρμογών για κινητά και άλλες λύσεις που θα επιτρέψουν στους πολίτες να διαχειρίζονται την υγεία τους.
Η πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδυση και κλιμάκωση νέων λύσεων υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης που θα είναι ενοποιημένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και περίθαλψης με παράλληλη τόνωση της οικονομίας.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς πρόκειται να δημιουργήσει νέες δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών που πάσχουν από σπάνιες νόσους, οι οποίοι θα μπορούν να επωφελούνται από την εμπειρογνωσία ειδικών από ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, οι ψηφιακές λύσεις που χρησιμοποιούνται από τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για πιο γενικευμένη χρήση της τηλεϊατρικής.
Μια άλλη εξέλιξη, μεταξύ πολλών, είναι ότι οι υποδομές ψηφιακών υπηρεσιών υγείας θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή ηλεκτρονικών συνταγών και φακέλων ασθενών, προς όφελος των όσων ταξιδεύουν.
Υπάρχει ανάγκη να διατυπωθεί συντονισμένο, συνεκτικό όραμα πολιτικής για την ψηφιακή υγεία και την καινοτομία στην περίθαλψη που θα εντάσσεται στη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Από την ενδιάμεση αξιολόγηση υποδεικνύονται ως απαραίτητες δράσεις που επικεντρώνονται στην περαιτέρω πρόοδο σε τρεις τομείς:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ