Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε στην ομιλία του στο 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο ο Ανδρέας Ξανθός.
Το εγχείρημα, όμως, έχει αρχίσει να θυμίζει περισσότερο «Γιοφύρι της Άρτας», αφού η νέα Ψυχική Υγεία που επιχειρεί να οικοδομήσει η Αριστοτέλους ακόμη δεν έχει λάβει την τελική της μορφή, παρότι αποτέλεσε προτεραιότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την ανάληψη των καθηκόντων της (διαβάστε εδώ και εδώ).
Ο Υπουργός Υγεία απαρίθμησε τα βήματα που γίνονται για την υλοποίηση του διαφορετικού πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία, αναφερόμενος και στο «ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον», ενδεχομένως ως μια έμμεση εξήγηση για τη δυσκολία στην υλοποίηση του.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο διαρκές πρόβλημα του ΕΣΥ, την έλλειψη προσωπικού, κάνοντας λόγο για «στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των υπαρχουσών δομών», παράλληλα με την «ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών κοινοτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας».
Έως τότε, βέβαια, η ψυχιατρικές κλινικές θα πρέπει κάπως να λειτουργήσουν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρουσίασε στους νοσοκομειακούς γιατρούς ένα μεταβατικό πρόγραμμα εφημερίας των Ψυχιατρικών Κλινικών Ενηλίκων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο όμως δεν φάνηκε να τους «κερδίζει».
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), το Υπουργείο Υγείας πρότεινε:
«Με την αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών δεν λύνονται τα προβλήματα» ήταν η απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Αριστοτέλους.
Μαζικές προσλήψεις και η αύξηση των δαπανών και για την Ψυχική Υγεία είναι για την ΕΙΝΑΠ η μόνη λύση στο πρόβλημα.
«Όποιες αλλαγές στα προγράμματα εφημεριών και αν γίνουν με τον όγκο των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία, η κατάσταση όχι μόνο δε θα βελτιώνεται αλλά θα επιδεινώνεται διαρκώς για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές ψυχικής υγείας και με τις εισαγγελικές εντολές θα δυσκολέψει σημαντικά η λειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων», σημειώνει η Ένωση.
Κατά τον κ. Ξανθό, πάντως, στόχος είναι «η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχονται στην κοινότητα, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας και στην πρόληψη και με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του ρόλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων».
Οι προτεραιότητες της Αριστοτέλους στην Ψυχική Υγεία είναι:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ