Doctor or nurse giving vaccine to patient using the syringe injected in hospital. Preparing dose in needle. Protection against coronavirus, COVID-19 pandemic and pneumonia. Healthcare, medicine.
Σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 διαπιστώνει μελέτη. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας τέθηκαν σε σύγκριση με εκείνα έρευνας που διεξήχθη πριν την πανδημία.
Παρά τις συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού COVID-19, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Vaccine κατέδειξε κάμψη της εμπιστοσύνης στα εμβόλια. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, συνέλεξε δεδομένα από δυο ανώνυμες έρευνες που έγιναν τους χειμώνες του 2019 και του 2022 για να αξιολογήσει τη στάση απέναντι στους εμβολιασμούς και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δισταγμό και άρνηση, όπως αναφέρεται στο pharmacytimes. Μετά τη σύγκριση των απαντήσεων από περισσότερους από 1000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έρευνα μετά την πανδημία έδειξε σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια σε σχέση με την έρευνα πριν από την πανδημία.
Συγκεκριμένα, σχεδόν 1 στους 4 συμμετέχοντες ανέφερε μείωση της εμπιστοσύνης από το 2020, η οποία παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την εθνικότητα. «Αν και η διστακτικότητα στα εμβόλια δεν είναι νέο φαινόμενο, τα εμβόλια COVID-19 αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη εχθρότητα παρά τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Alessandro Siani, MD, αναπληρωτής επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η μείωση δεν εντοπίζεται μόνο σε υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας, αλλά και μεταξύ εκείνων που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «αντιεμβολιαστές» και είχαν υποστηρίξει άλλες εκστρατείες εμβολιασμού στο παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συμφωνούν με δηλώσεις: Eάν τα εμβόλια είναι ασφαλή, εάν τα εμβόλια θα πρέπει να είναι υποχρεωτική πρακτική, εάν πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός θα ωφελήσει την ευημερία των άλλων και εάν τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία.
Σημείο τομής στις δύο έρευνες αποτελεί ότι οι συμμετέχοντες με ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις ήταν σημαντικά πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια σε σχέση με εκείνους που αυτοπροσδιορίζονταν ως άθεοι και αγνωστικιστές. Το φύλο δεν έδειξε καμία συσχέτιση με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. Ωστόσο, το 2019 οι μεσήλικες συμμετέχοντες ήταν σημαντικά πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τον εμβολιασμό από ό,τι οι νεότερες ομάδες, αυτό δεν συνέβη στην έρευνα του 2022.
«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι λοιμώξεις COVID-19 οδηγούν, ως γνωστόν, σε πιο σοβαρές εκβάσεις σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο κ.Siani. «Οι νέοι που μολύνονται σπάνια εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν σε νοσηλεία και θάνατο, οπότε είναι πιθανό πολλοί να έχουν εφησυχάσει και να μην αισθάνονται την ανάγκη να εμβολιαστούν. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι μπορεί να ήταν πιο επιφυλακτικοί ως προς τις συνέπειες της λοίμωξης και να εκτιμούσαν περισσότερο την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο» σχολίασε ο ίδιος.
Αξιοσημείωτο είναι όμως οι περιορισμοί της μελέτης αφού η αρχική έρευνα είχε σχεδιαστεί ως αυτόνομο κομμάτι έρευνας, επομένως έπρεπε να γίνει δειγματοληψία σε διαφορετική ομάδα το 2022.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ