Τις ενστάσεις του εκφράζει σχετικά με τη σύμβαση για χορήγηση εκ μέρους των φαρμακείων αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Μέλος του Δ.Σ. ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ στην οποία αναγράφεται ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΦΣ». Σε ότι αφορά την πρόβλεψη της υποχρέωσης ο φαρμακοποιός «να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σχετικές με την πληρωμή φόρων και τελών» υπογραμμίζει ότι θα αποκλείεται ακόμη και αυτός που δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Στο ίδιο καθεστώς θα εμπίπτει και εκείνος που «κινήθηκε εναντίον του διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση» . Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι για «τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ ΚΑΜΙΑ αναφορά ακόμη και αν τα χρέη του προέρχονται από το 2011 και 2012».
Σχετικά με την υποχρέωση τήρησης αρχείου των παρεχομένων προϊόντων στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα προκύπτει από το «μητρώο» στο οποίο θα καταχωρεί στοιχεία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, για διάστημα 10 ετών, ο πρόεδρος του ΦΣΘ κάνει λόγο για ένα άνευ λόγου γραφειοκρατία την στιγμή που οι γνωματεύσεις είναι ηλεκτρονικές και η χορήγηση των προϊόντων καταχωρείται on line ηλεκτρονικά τη στιγμή της χορήγησης.
Σε διαδικασία αντιδικίας με τον ασφαλισμένο υποβάλλονται οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τον ίδιο, για την κατάσταση των επιστρεφομένων προϊόντων, αφού προβλέπται ότι «σε περίπτωση επιστροφής προϊόντων στο φαρμακείο λόγω μη χρήσης τους (πχ θάνατος) το φαρμακείο οφείλει να ενημερώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εκδώσει πιστωτικό παραστατικό». Ο κ. Θεοδοσιάδης υποστηρίζει ότι ο φαρμακοποιός «ουσιαστικά τα «φορτώνεται» ως stock χωρίς να είναι επιλογή του».
Για την «εξόφληση των λογαριασμών με δυνατότητα παράτασης όχι πέραν των 30 ημερών σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών», ο κ. Θεοδοσιάδης ισχυρίζεται ότι θα παραταθεί κατά ένα μήνα (τριών μηνών αντί δύο μηνών), ενώ είναι «θολή» η «αντικειμενική δυσχέρεια» με δεδομένη την κατάσταση της χώρας. Ο ίδιος εκτιμά ότι «ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση και των φαρμάκων στις ίδιες προθεσμίες».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΦΣΘ τονίζει σχετικά με την προϋπόθεση «το φυσικό αρχείο των γνωματεύσεων αποστέλλεται στο κέντρο διαλογής και εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, ότι τα έξοδα αποστολής καθώς και την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας βαρύνουν τους φαρμακοποιούς μεμονωμένα ή τους διανεμητικούς τους (όπου υπάρχουν) δηλ. πάλι οι φαρμακοποιοί. Με νόημα υπενθυμίζεται ότι «για τις συνταγές των φαρμάκων τόσο τα έξοδα αποστολής όσο και την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση απώλειας αναλαμβάνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ».
Ακόμη, επισημαίνεται μια σειρά υποχρεώσεων και δεσμεύσεων του φαρμακοποιού όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση:
Ο κ. Θεοδοσιάδης σχολιάζει ότι «η σύμβαση αποπνέει πνεύμα αποικιοκρατικό» και αφήνει αιχμές, σημειώνοντας ότι «στο προοίμιο της σύμβασης γράφεται ότι ο κ. Λουράντος εξουσιοδοτήθηκε από το Δ.Σ. από τις 27-12-2016 προκειμένου να υπογράψει την ανωτέρω σύμβαση. Η αλήθεια είναι ότι στις 27-12-2016 στο Δ.Σ. του ΠΦΣ ήρθε μια άλλη σύμβαση η οποία και απορρίφθηκε. Η σύμβαση που τελικά υπογράφηκε δεν κατατέθηκε προς έγκριση σε κανένα Δ.Σ., έγινε δε γνωστή στα μέλη του Δ.Σ. 24 ώρες μετά την υπογραφή της. Όλη η μεθόδευση θυμίζει διαδικασία υπογραφής «πράξης νομοθετικού περιεχομένου» χωρίς καμία γνώση του Δ.Σ. και φυσικά χωρίς την έγκρισή του. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ