Βολές στην κυβένρηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, εξαπέλυσε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στο νοσοκομείο Ιεράπετρας συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λασιθίου, Μανόλη Θραψανιώτη.
Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία για συζήτηση με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και τα προβλήματα του ιδρύματος σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, αλλά και για τις νέες προκλήσεις για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Από το διάλογο με τους εργαζόμενους προέκυψαν τα κενά και οι ελλείψεις του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα (Παθολογική, Παιδιατρική, Μαιευτική κλινική ). Μάλιστα, ανέκυψε η αναγκαιότητα ενός νέου Οργανισμού που θα ενδυναμώσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με ανθρώπινους πόρους, θα αναπτύσσει και δεν θα συρρικνώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα ενισχύσει την αυτόνομη λειτουργία του.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των γιατρών-εργαζομένων προβλήθηκε το έλλειμμα της μη θεσμική εκπροσώπησης του νοσοκομείου Ιεράπετρας στο ΔΣ του ενιαίου Νοσοκομείου Λασιθίου, καταλογίζοντας την ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στην παρούσα υγειονομική κρίση, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι για την διαχείρισή της, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό κλίμα αμφισβήτησης της δικής της σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Στην κατεύθυνσή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα πρέπει να υπάρξει πληροφόρηση με επιστημονική τεκμηρίωση, διαφάνεια και υπευθυνότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, με σωστή εκτίμηση του κινδύνου και ορθολογικό σχεδιασμό στη λήψη των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων.
Αιχμές άφησε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ο κ. Ξανθός, ισχυριζόμενος ότι η περίοδος της «καραντίνας» δεν αξιοποιήθηκε για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Μάλιστα, ο ίδιος της απέδωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, να προχωρήσει σε μια γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην αποκατάσταση , στην ψυχική υγεία, στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
Επί των κυβερνητικών προθέσεων ο κ.Ξανθός σχολίασε ότι στο «Σχέδιο Πισσαρίδη» και στο κεφάλαιο 4.9 για την Υγεία «δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον όρο «δημόσιο σύστημα υγείας» αλλά «σύστημα υγείας» γενικώς», εξαπολύοντας «πυρά» για την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική οπτική.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ