Σε κοινή δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα και του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γ. Μπασκόζου αναφέρεται πως στόχος της μεταρρύθμισης είναι η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για 12.500 διαθεσιμότητες, με θύματα γιατρούς, εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και την ελληνική κοινωνία.
Όπως αναφέρουν, «στην πρώτη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας ΠΙΣ και ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ έγιναν απολύτως σαφείς οι προθέσεις του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης», οι οποίες στοχεύουν στη βίαιη διάλυση του ΕΟΠΥΥ ως πάροχο υπηρεσιών υγείας «για ν΄ αποτελέσει τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας – απολύσεων και ταυτόχρονα να βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας σε βάρος των πολιτών».Καταγγέλλουν, δε, ότι «ενώ υποτίθεται ότι διεξάγεται διάλογος κατετέθη αιφνιδιαστικά τροπολογία από τον Υπουργό Υγείας που επιβάλλει την υποχρεωτική ένταξη όλων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες σ΄ ένα σχήμα Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης του ιδρυόμενου κλάδου γιατρών ΠΕ, με αποδοχές όμως κατά πολύ μικρότερες των γιατρών του ΕΣΥ και αδιευκρίνιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί ευθύ εκβιασμό προκειμένου να εξωθήσει τους γιατρούς στο να αυτό-απολυθούν», τονίζουν Βαρνάβας και Μπασκόζος και υποστηρίζουν ότι «όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με οικογενειακούς γιατρούς και ομάδα υγείας, με λειτουργίες πρόληψης και αποκατάστασης, δεν διαλύει βίαια το υπάρχον σύστημα και δεν εξαθλιώνει υγειονομικούς και ασθενείς».
Προτείνουν, πάντως, κάθε νέος προσλαμβανόμενος γιατρός να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθολόγιο όμοιο με αυτό των γιατρών ΕΣΥ, όπως επίσης και όσοι επιλέξουν να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Όλοι οι υπόλοιποι από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς στην ΠΦΥ δικαιούνται ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να επιλέξουν την εργασιακή τους θέση και σχέση, αφού προηγηθεί η αποσαφήνιση των όρων ένταξης στο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε την τροπολογία, ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής, Π. Ψυχάρης, με την οποία προβλέπεται η σύσταση κλάδου ΠΕ ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ). Πρόκειται, όμως, για σύσταση κενή περιεχομένου, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Ψυχάρης, ουδεμία οργανική θέση προβλέπεται στο νομοθέτημα, κάτι που γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση στο μέλλον. «Ο στόχος είναι προφανής: με το πρόσχημα της σύστασης νέου «κλάδου» στις ΔΥΠΕ, επιχειρείται να ξηλωθεί το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ,συμπαρασύροντας τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, με την κατάργηση των θέσεών τους». Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο ξεχνά πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει «οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει ναεισάγονται με τήρηση των συνταγματικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται να διασφαλίζονται η ορθολογική, αποτελεσματική και διαρκής λειτουργία της Διοικήσεως και η παροχή των υπηρεσιών που επιβάλλεται να εξασφαλίζονται για τους διοικουμένους στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου». Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας«Το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας ούτε μπορεί να καταργηθεί, ούτε μπορούν να αλλοιωθούν οι ήδη θεμελιωμένες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ, με την απλή εξαγγελία μελλοντικής σύστασης οργανικών θέσεων σε άλλο οργανισμό! Είναι λοιπόν φρούδες οι ελπίδες του Υπουργείου ότι θα μπορέσει με πρόχειρες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή, να ξηλώσει το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας της χώρας», τονίζεται σε ανακοίνωση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ