Σε αναβρασμό βρίσκονται τα άτομα με διαβήτη και οι οικογένειές τους για τις περικοπές που περιλαμβάνει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), που εισήχθη εσπευσμένα για αναθεώρηση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Ο Παύλος Πολάκης παραβρέθηκε, μάλιστα, αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση προκειμένου να επιχειρηματολογήσει σχετικά.
Ο νέος ΕΚΠΥ έγινε κατά πλειοψηφία αποδεκτός από το ΔΣ, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις.
Βασικές αλλαγές που αφορούν στους διαβητικούς περιλαμβάνονται στο άρθρο 47. Σύμφωνα με την παρ. 5, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) μειώνονται από 200 σε 150. Ταυτόχρονα, οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους. Αντίστοιχα, στους τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.
“Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά” τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες άτομα με διαβήτη τ. 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους. Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τ. 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, προλαμβάνουν και απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.
Στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ (άρθρο 48, παρ. Α) αναφέρεται, επίσης, ότι στην αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν ισχύει το ίδιο για τα αναλώσιμά της.
“Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη” σχολιάζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει “αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους κατά τη τελευταία διετία, το σύστημα libre δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ποτέ στην Ελλάδα”.
Επισημαίνεται πως ο νέος ΕΚΠΥ, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αναφέρεται πουθενά στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση. Η σχετική ανάγκη είναι απολύτως τεκμηριωμένη, όμως, αφού παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό από επιπλοκές της νόσου.
Της τροποποίησης του ΕΚΠΥ υπεραμύνθηκε, στο μεταξύ, τοποθετούμενος από το βήμα της Βουλής, ο Π. Πολάκης.
Όπως ισχυρίστηκε, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ στις προμήθειες υλικών. “Ποτέ άλλοτε κάποιος Υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων” ανέφερε.
Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό, ο ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά αξιοποιεί στο έπακρο και αποτελεσματικά τους κρατικούς πόρους που του διατίθενται, ενώ ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παρόχους και τις υπηρεσίες του είναι σύγχρονος και πρωτοποριακός και αποσπά τα διεθνή εύσημα. “Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα” συμπλήρωσε, τονίζοντας “τώρα μπαίνει τάξη”.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ