«Άπνοια» χαρακτηρίζει την διαχείριση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον Εμβιομηχανικό – εμπειρογνώμονα αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας, Χρήστο Καζάση, ομιλητή στο 5ο MedTech Conference. Για αναμόχλευση της κατάστασης εδώ και 20 χρόνια έκανε λόγο καθώς ακόμη για παλινδρόμηση σε προσπάθειες που δεν στέφθηκαν με επιτυχία όπως αυτή του Εθνικού Παρατηρητηρίου και της Επιτροπής Ανάλυσης και Ελέγχου.
Εξετάζοντας τη διαχείριση ιατρικής τεχνολογίας στα ελληνικά νοσοκομεία, ο κ. Καζάσης κατέγραψε περιπτώσεις παλαιότητας , προχειρότητας, αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισμών και σύμβασεων και πολλά σημεία που χωλαίνουν τα οποία και στηλίτευσε. Στην Ελλάδα βασικό κριτήριο για την απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσιες μονάδες νοσηλείας αποτελεί η χαμηλότερη τιμή, καταργώντας κάθε έννοια αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή στην γηραιά ήπειρο και δη στη Σουηδία, όπως εξήγησε, έχουν κάνει διαγωνισμό 4,5 εκ ευρώ για βηματοδότη με κριτήριο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Στη χώρα μας οι διαγωνισμοί δίνουν έμφαση στην χαμηλότερη τιμή και όχι στην συμφέρουσα προσφορά, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τις προϋποθέσεις που τίθενται.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εντοπίζονται φαινόμενα ένα νοσοκομείο να αγοράζει ίδιους βηματοδότες, συγκεκριμένα 66 τεμάχια με 900 προϋπολογισμό και 8 τεμάχια με 1200ευρώ αλλά στο πρώτο με εγγύηση πέντε χρόνια και το δεύτερο με περισσότερο από 10 χρονιά, με αποτέλεσμα σπατάλη 76 χιλιάδων ευρώ και επιπλέον τη ταλαιπωρία των ασθενών.
Με ρυθμούς χελώνας ακόμη κινείται κάθε απόπειρα συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2017 για να γίνει επισκευή μηχανήματος σε νοσοκομείο χρειάστηκε, παρά τον χαρακτηρισμό του επείγοντος, διάστημα 9 μηνών. Επίσης, ο κ.Καζήσης έχει καταγράψει περίπτωση απόπειράς αξιολόγησης μηχανήματος από το 2017, με τη συγκρότηση Επιτροπών τεχνικών προδιαγραφών, η οποία στις 13/3/19 δεν είχε ολοκληρωθεί.
Σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές «όλοι ασχολούνται με τα νούμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καζάσης, σχολιάζοντας ότι «με νομισματικές μονάδες και αθροιστικές μονάδες» δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η αγορά «value for many». Αφήνοντας αιχμές για τις υπάρχουσες μελέτες ο κ. Καζήσης υπογράμμισε το κενό στην καταγραφή της αταξίας και κυρίως της επίπτωσής της στο Σύστημα Υγείας.
Καταλήγοντας υπογράμμισε την αναγκαιότητα χάραξης στρατηγικής με βάση την αξία, η οποία θα πρέπει να μετρηθεί σύμφωνα το μέγιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή και την συνολική παροχή φροντίδας στη κοινωνία.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ