Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζεται να έχει “ξοδέψει” ήδη, φέτος, το ΕΣΥ για συντήρηση εξοπλισμού. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα κόστη της Σκωτίας, η οποία έχει διπλάσιο αριθμό μηχανημάτων, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 4th MedTech Conference.
Η τελευταία, όπως επισημάνθηκε, έχει διαφορετικό ΦΠΑ και γεωγραφική κατανομή. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν υπάρχει ή όχι σπατάλη και πού αυτή εντοπίζεται, αφού οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού (πόροι, υπηρεσία, εκπαίδευση, ποιοτικός έλεγχος, έλεγχος μετά την επισκευή, δεδομένα πληροφόρησης) και οι οποίοι καθορίζουν την πολιτική διαχείρισης, αποτελούν “γρίφο” στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον εκβιομηχανικό Χρήστο Καζάση, δεν συζητήσαμε ποτέ για την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας ως data. “Εντούτοις, στο σημερινό ασφυκτικά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η ανάλυση των παραγόντων αυτών συνιστά προτεραιότητα” τόνισε.
Όπως ανέφερε, από τα 30 εκατ. ευρώ που δώσαμε για συντήρηση εξοπλισμού στο ΕΣΥ, το 30% αφορά σε ad hoc διαδικασίες και το υπόλοιπο σε συμβόλαια συντήρησης. “Αυτά τα συμβόλαια είναι φθηνά, είναι ακριβά;” αναρωτήθηκε ο κος Καζάσης, σημειώνοντας ότι εκτός των κατασκευαστών υπηρεσίες συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού προσφέρουν 50 εταιρείες αφού για τα μικρότερα μηχανήματα δεν υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης.
“Μόνο στο τέλος του χρόνου θα ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε ξοδέψει, αφού στη Διαύγεια δεν εμφανίζονται τα πάντα” συμπλήρωσε, αλλά όπως διευκρίνισε ούτε τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία. Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού. “Αξιολογείται ή αγοράζεται τυχαία και άναρχα;” αναρωτήθηκε, με αφορμή διαγωνισμό για την προμήθεια αξονικών τομογράφων στο ΕΣΥ.
Ένα από αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα πρόκειται να τοποθετηθεί στα Κύθηρα. “Με τι κριτήρια αποφασίζεται η προμήθεια και η κατανομή του ιατρικού εξοπλισμού;” αναρωτήθηκε ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και Συντονιστής Δ/ντής στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Εξέφρασε δε, την άποψη πως οι Επιστημονικοί Φορείς θα πρέπει να έχουν λόγο για το ποια τεχνολογία είναι απαραίτητη και σε ποιο μέρος.
Των επιλογών της Αριστοτέλους για την κατανομή των αξονικών τομογράφων στη συγκεκριμένη περίπτωση υπεραμύνθηκε ο Μανόλης Κουταλάς, Διοικητής των νοσοκομείων Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ-Παίδων Πεντέλης. “Η κατανομή πανάκριβων μηχανημάτων είναι θέμα πολιτικής επιλογής του υπουργείου Υγείας” σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι στα νοσοκομεία υπάρχει σπατάλη πόρων δυσανάλογη των διαθέσιμων πιστώσεων. Όπως εξήγησε, η συμφωνία-πλαίσιο αφορά 19 μηχανήματα και βρίσκεται σε φάση τελικής κατακύρωσης. Σύμφωνα με τον κο Κουταλά, τα συμβόλαια προβλέπουν πλήρες service και τεχνική υποστήριξη για 5 χρόνια, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια των νοσοκομείων να ανανεώσουν τη συμφωνία αυτή για μία ακόμη 5ετία. “Η αποπληρωμή θα γίνει τμηματικά σε 60 δόσεις” πρόσθεσε.
Για τον κο Χαλαζωνίτη, πάντως, το ερώτημα δεν είναι απλά αν υπάρχει αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας και των αναγκών, αλλά από ποιους γίνεται. Σχετικά αναφέρθηκε στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, το οποίο για μία ακόμη φορά δεν έχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα λόγω βλάβης. “Ζητάμε από το 2016 την αντικατάστασή του” ανέφερε, εξηγώντας ότι λόγω παρωχημένης τεχνολογίας επιβαρύνει ετήσια τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου με κόστη συντήρησης 22 χιλ. ευρώ. “Το Αλεξάνδρα είναι, μάλιστα, από τα λίγα νοσοκομεία που έχει Μητρώο. Άρα, κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του” κατέληξε.
Είναι σαφές, ανέφερε από την πλευρά του ο κος Καζάσης, ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα για τη δημιουργία κανόνων κατανομής των πόρων συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού, δεικτών αντικατάστασης του εξοπλισμού και δεικτών παραγωγικότητας του εξοπλισμού, στο ΕΣΥ. “Ο τομέας της διαχείρισης της τεχνολογίας και ειδικότερα η συντήρηση και αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού απαιτεί την ανάπτυξη μητρώων και την υιοθέτηση μιας καθορισμένης πολιτικής που θα στηρίζεται σε δεδομένα χρήσης, αποτελεσματικότητας και κόστους” υπογράμμισε καταλήγοντας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ