Ρετάρει τους τελευταίους μήνες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οι ελλείψεις φθηνών φαρμάκων κοινότητας συνεχίζονται αμείωτες, ενώ εδώ και μήνες δεν λειτουργεί η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης. Δηλαδή, η Πολιτεία δεν αξιολογεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Ας ξεκινήσω από το τελευταίο διότι είναι εξόχως θεσμικό και αποδεικνύει περίτρανα πως οι διοικούντες τον ΕΟΦ τα έχουν φορτώσει στον κόκορα – αφού φυσικά πέτυχαν τους προσωπικούς στόχους τους. Από τον Ιανουάριο λοιπόν έχει λήξει η θητεία της επιτροπής Φαρμακοεπαγρύνησης στον ΕΟΦ, χωρίς να έχει συγκροτηθεί νέα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αξιολογούνται οι αναφορές για πιθανές σοβαρές παρενέργειες φαρμάκων και εμβολίων – ανάμεσά τους φυσικά και εκείνα έναντι της covid-19. Να θυμίσουμε ότι στις 24 Απριλίου ο οργανισμός δημοσιοποίησε αναλυτική έκθεση για τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων covid-19, που είχαν υποβληθεί μέχρι τα τέλη του 2022. Εδώ και 5 μήνες όμως υπάρχει κενό…
Ας έλθω τώρα στις ελλείψεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του μέχρι πρότινος υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δημ. Φιλίππου στα τέλη του 2022 ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα εξομαλύνονταν, τελικώς, αυτό δεν συνέβη. Βέβαια, για ορισμένα σκευάσματα οι ελλείψεις οφείλονται στη διατάραξη της διεθνούς αγοράς φαρμάκων, όπου παρατηρείται έλλειψη πρώτων υλών κλπ.
Όμως, δεν οφείλονται όλες οι ελλείψεις σε εξωγενείς παράγοντες. Σε ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις, οφείλονται στην αδυναμία των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν εύρυθμα την αγορά. Δηλαδή, υπάρχουν φθηνά και αναντικατάστατα σκευάσματα, τα οποία έχουν καταστεί ασύμφορα να κυκλοφορούν και οδεύουν σε απόσυρση.
Ας δούμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Όπως έχει καταγγείλει και ο ίδιος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το σκεύασμα prezolon (χάπια 5 mg) είναι το μοναδικό προϊόν σε χάπι για κάποιον που πρέπει να πάρει κορτιζόνη.
Το φάρμακο αυτό που καλύπτει ανάγκες χιλιάδων ασθενών έχει τιμή μόλις 1 ευρώ και η παρασκευάστρια εταιρεία (Takeda) έχει ενημερώσει ότι πρόκειται να το αποσύρει. Να σημειώσω ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προϊόν. Το επόμενο παρεμφερές είναι ένα σιρόπι, που όμως έχει πολλαπλάσια τιμή, αλλά προφανώς δεν έχουν ίδιο τρόπο δράσης.
Εδώ και μέρες λοιπόν ουδείς αρμόδιος δείχνει να ενδιαφέρεται. Ούτε στο υπουργείο Υγείας, ούτε στον ΕΟΦ. Να σημειώσω εδώ ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από παράβολα που χρεώνει στις φαρμακευτικές εταιρείες και οφείλει να είναι σε θέση να ελέγχει και να φροντίζει για την επάρκεια της ελληνικής αγοράς φαρμάκων.
Ας ξυπνήσουν στη Μεσογείων από τον προεκλογικό λήθαργο πριν εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ