Ούτε οι τοκετοί δεν ξέφυγαν από το “μαχαίρι” στις παροχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που ψηφίστηκαν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο θέμα υπογεννητικότητας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αναθεωρημένο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όταν ο τοκετός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή σε μη συμβεβλημένο ιδιωτικό, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Ειδικότερα, αντί μαιευτικής περίθαλψης καταβάλλεται εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ, από 900 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΠΥ. Αντίστοιχα, για δίδυμη κύηση καταβάλλονται 900 ευρώ (έναντι 1.200) και για τρίδυμη κύηση 1.300 ευρώ (έναντι 1.600). Διευκρινίζεται ότι ως τοκετός νοείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων.
Είναι σαφές πως η προαναφερόμενη απόφαση “κουρέματος” του επιδόματος αυτού πλήττει τις γυναίκες εκείνες που, για διάφορους λόγους, επιλέγουν να γεννήσουν κατ’ οίκον.
Στο μεταξύ, ο νέος ΕΚΠΥ αποζημιώνει τις δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες, ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να έχει συμπληρωθεί 4μηνο από την προηγούμενη προσπάθεια, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ