Δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών παγκοσμίως αποτελεί η αυτοκτονία, από την οποία χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους περίπου 800.000 άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας (ένας μικρός στην πραγματικότητα αριθμός μπροστά σε εκείνους που επιχειρούν την απονενοημένη πράξη σε όλο τον κόσμο), με μακροχρόνιες επιπτώσεις στους ανθρώπους που μένουν πίσω.
Αν και πάνω από το 79% των αυτοκτονιών σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2016, στην πραγματικότητα το φαινόμενο έχει οικουμενικές διαστάσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ενώ η σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών (ιδίως κατάθλιψη και διαταραχές της χρήσης οινοπνεύματος) είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά σε στιγμές κρίσης κατά τις οποίες διασαλεύεται η ικανότητα αντιμετώπισης του άγχους της ζωής, όπως οικονομικά προβλήματα, διάλυση σχέσεων ή χρόνιος πόνος και ασθένειας.
Επιπλέον οι συγκρούσεις, οι καταστροφές, η βία, η κατάχρηση ή η απώλεια και η αίσθηση απομόνωσης συνδέονται στενά με την αυτοκτονική συμπεριφορά. Τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι επίσης υψηλά μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αυτόχθονες λαοί, λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, ΛΟΑΤΚΙ (LGBTI) άτομα και φυλακισμένοι.
Μέχρι στιγμής, ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία είναι το ιστορικό του ατόμου (να έχει προηγηθεί απόπειρα αυτοκτονίας).
Μέθοδοι αυτοκτονίας
Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των παγκόσμιων αυτοκτονιών οφείλεται σε δηλητηρίαση από φάρμακα, οι περισσότερες από τις οποίες συμβαίνουν στις αγροτικές γεωργικές περιοχές σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Άλλες συχνές μέθοδοι αυτοκτονίας είναι ο απαγχονισμός και ο πυροβολισμός.
Η γνώση των πιο κοινά χρησιμοποιούμενων μεθόδων αυτοκτονίας είναι σημαντική για την εκπόνηση στρατηγικών πρόληψης που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, όπως ο περιορισμός της πρόσβασης σε μέσα αυτοκτονίας.
Πρόληψη και έλεγχος
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αν και σύνθετο, μπορεί να προληφθεί με έγκαιρες, συχνά χαμηλού κόστους, evidence-based παρεμβάσεις. Προκειμένου οι εθνικές απαντήσεις να είναι αποτελεσματικές, απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολυτομεακή στρατηγική πρόληψης αυτοκτονίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν στο γενικό πληθυσμό, σε επίπεδο κοινότητας και σε επιμέρους επίπεδα για να αποφευχθούν οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονίες. Αυτά περιλαμβάνουν:
“Η αυτοκτονία είναι ένα σύνθετο ζήτημα και ως εκ τούτου οι προσπάθειες πρόληψης αυτοκτονίας απαιτούν συντονισμό και συνεργασία μεταξύ πολλών τομέων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της υγείας και άλλων τομέων όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η γεωργία, η επιχείρηση, η δικαιοσύνη, το δίκαιο, η άμυνα, η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να είναι ουσιαστικές και ολοκληρωμένες, καθώς καμία ενιαία προσέγγιση δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα ζήτημα τόσο περίπλοκο όσο αυτοκτονία” καταλήγει ο ΠΟΥ.
Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που υποψιάζεσαι ότι μπορεί να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ακολουθώντας το σύνδεσμο: https://is.gd/5jMPby
Πηγή: who.int
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ