Ακρόαση από τον πρωθυπουργό ζητούν οι γιατροί του πΕΔΥ, μπροστά στον κίνδυνο “εξόδου” από το σύστημα εκατοντάδων συναδέλφων τους, το επόμενο διάστημα.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) του πΕΔΥ, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ δίχως προσωπικό και υποδομές, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις απόλυσης εκατοντάδων συναδέλφων τους.
800 από αυτούς απειλούνται με εκδίωξη από το δημόσιο σύστημα στις 31/12/18, εφόσον δεν «σφραγίσουν» τα ιδιωτικά τους ιατρεία, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
“Είναι γιατροί οι οποίοι είχαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους από το 2014-15 και μετά. Αυτοί οι γιατροί αναγκάζονται τώρα να μπουν σε ένα καθεστώς Γεωργιάδη” ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης.
Πρόκειται για έμπειρους γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου, έχοντας υπηρετήσει ήδη 20 και πλέον χρόνια στο σύστημα υγείας. Όπως επισημάνθηκε δε, το υπουργείο αντιμετωπίζει διαφορετικά τους στρατιωτικούς και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως εξήγησαν οι συνδικαλιστές, λήγουν και περίπου 300 συμβάσεις επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σήμερα στις δομές. Παράλληλα, τουλάχιστον 100 γιατροί συνταξιοδοτούνται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν, προκύπτει ότι οι μονάδες του πΕΔΥ ενδέχεται να απολέσουν το 50% του ιατρικού προσωπικού τους σε λιγότερο από ένα μήνα! Εξάλλου, μέχρι 31/3/19 πρόκειται να δουν την πόρτα της εξόδου από το πΕΔΥ επιπλέον 300 γιατροί που κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις προσωρινή παράταση παραμονής.
“Εμείς όχι μόνο δεν θέλουμε να γίνουν απολύσεις, αλλά ζητάμε να γίνει επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με το νόμο Γεωργιάδη” τόνισε ο κος Ψυχάρης, θυμίζοντας με νόημα τη σχετική προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. “Παράλληλα, ζητάμε ενίσχυση του συστήματος υγείας με νέες προσλήψεις” προσθέτει, καθώς εκτιμά ότι το σύστημα ΠΦΥ που επιχειρείται να οικοδομηθεί οδηγείται σε αποτυχία.
Εξάλλου, η πρόσφατη καταγγελία 2.000 συμβάσεων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την «παταγώδη» αποτυχία στελέχωσης των ΤοΜΥ, έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο «κενό» στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στη Μυτιλήνη και στη Χίο, για παράδειγμα, προκηρύχθηκαν 25 θέσεις για οικογενειακούς γιατρούς και στη Μυτιλήνη υπέβαλλε χαρτιά μόλις 1ας. Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου.
“Αν σκεφτείτε ότι θέλουμε για κάθε 2.250 πολίτες έναν οικογενειακό γιατροί, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται ούτε το 20% του πληθυσμού” ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, Σάββας Παρασκευόπουλος.
Ένα μέρος του κενού αυτού, όπως εξήγησε, η Αριδτοτέλους έχει επιχειρήσει να το αναπληρώσει με τη μετατροπή σε οικογενειακούς γιατρούς, των γιατρών ΠΑΑ που υπηρετούν στα ΚΥ. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, «σκοντάφτει» στη σφοδρή αντίδραση των εμπλεκομένων, σύμφωνα με τους οποίους το όλο εγχείρημα είναι απολύτως αυθαίρετο και παράνομο.
“Χρειάζεται ένα σύστημα σε συνεργασία με τους γιατρούς γιατί μόνο αυτό δεν έχει γίνει” επισήμανε ο κος Παρασκευόπουλος, χαρακτηρίζοντας αστείες τις δηλώσεις Ξανθού περί κινητών μονάδων. “Χρειάζονται επειγόντως κίνητρα!” πρόσθεσε ο κος Ψυχάρης.
Όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, υπάρχουν ολόκληροι νομοί χωρίς τις βασικές ειδικότητες, ενώ οι μονάδες έχουν αδειάσει από εργαστήρια. Γι’ αυτό, όπως εκτίμησαν, το υπουργείο – μέσω του ΥΠΕάρχη της 4η ΔΥΠΕ -αναδιπλώθηκε σχετικά με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό.
Καταλήγοντας, το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ ζήτησε ακρόαση από τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος έχει θέσεις και προτάσεις για ένα βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ