Ήταν στραβό το κλήμα στην αγορά φαρμάκου, ήρθε η πανδημία και την αποτελειώνει. Νέα έκθεση του ΙΟΒΕ, που αφορά το 2019, αποτυπώνει ότι έχουμε οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Είναι ενδεικτικό ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η υπέρβαση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είναι κατά 46% αυξημένη, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019! Και ενώ, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει αποζημιωθεί κανένα νέο φάρμακο…
Η έκθεση παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη, που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το ΙΟΒΕ. Τη συνέντευξη παραχώρησαν από την πλευρά του ΣΦΕΕ ο πρόεδρος κ. Ο. Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής κ. Μ. Χειμώνας, ενώ εκ μέρος του ΙΟΒΕ ο διευθυντής κ. Ν. Βέττας και ο επιστημονικός συνεργάτης Α. Κατσανίκας.
Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι υπάρχουν 2 σενάρια για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία: Το ένα, το πιο ήπιο, προβλέπει ύφεση 5%, ενώ το άλλο, το πιο δυσμενές, συνδέεται με ύφεση 9%. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη “επαναπροσδιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης” και υπογράμμισε ότι “χρειάζονται περισσότεροι πόροι αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους επιπλέον πόρους”.
Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης, που παρουσίασε ο κ. Κατσανίκας, φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ