Αλματώδης πρόοδος έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο χάρη στις νέες ανοσοθεραπείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το μελάνωμα η μέση επιβίωση ήταν μόλις 6-9 μήνες, σήμερα πλέον η 5ετής επιβίωση φθάνει γύρω στο 50% των ασθενών!
Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Η ανοσο-ογκολογία στην μετά COVID εποχή“. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Παθολογίας-Ογκολογίας κα Ελ. Γκόγκα, ο κ. Κ. Συρίγος, ο κ. Αρ. Μπάμιας και ο αναπληρωτής καθηγητής Ι. Σουγκλάκος, ενώ το συντονισμό είχε ο κ. Ι. Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).
Σύσσωμοι οι ομιλητές σημείωσαν ότι δεν υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, λόγω της πανδημίας. Όμως, υπήρξε δραματική καθυστέρηση στη διάγνωση της νόσου. Όπως τόνισε ο κ. Μπάμιας, δεν μιλάμε μόνο για καθυστέρηση στην αρχική διάγνωση του καρκίνου, αλλά και στη διάγνωση των υποτροπών, γεγονός που έχει αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη των ασθενών.
Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρέπει να προετοιμάζεται για μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών από ασθενείς με καρκίνο μετά την πανδημία. Είπε πως εύλογα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ρίξει το βάρος στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά σημείωσε πως η χώρα μας πρέπει να οργανώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου. Όσον αφορά τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο έναντι της COVID, o κ. Μπάμιας υπογράμμισε ότι η σύσταση μας προς τους ασθενείς με καρκίνο είναι να κάνουν τον εμβολιασμό μόλις αυτό γίνει εφικτό.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα από τη χρήση των νέων ανοσοθεραπειών, που έχουν φέρει επανάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου:
Μελάνωμα. Η κα Γκόγκα σημείωσε ότι αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου και είναι ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Όμως, ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα Σταδίου IV ιστορικά έχουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Με την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας, τα δεδομένα αυτά άλλαξαν ριζικά και η πενταετής επιβίωση διαμορφώνεται πλέον στο 35-40% με τη μονοθεραπεία anti-PD1 παραγόντων, ενώ συνδυάζοντας ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες, σημειώνονται ποσοστά πενταετούς επιβίωσης 52%.
Καρκίνος πνεύμονα. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με μεγάλο ποσοστό των ασθενών να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, αφού η νόσος δεν δίνει συνήθως πρώιμα συμπτώματα. Ανέφερε ότι η ανοσοθεραπεία αποτελεί πλέον τον βασικό πυλώνα θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με μόνο 2 κύκλους χημειοθεραπείας. Το νέο στοιχείο για το 2020 στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η προσθήκη στις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, μίας άλλης ανοσοθεραπείας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται κατά του μελανώματος.
Καρκίνος νεφρού. Μέχρι το 2016 δεν είχε αναπτυχθεί καμία νέα θεραπεία για 40 ολόκληρα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Μπάμιας, σήμερα έχουμε χάρη στις ανοσοθεραπείες έχουμε:
Γαστρεντερικός καρκίνος. Ο κ. Σουγκλάκος ανέφερε ότι, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, η θεραπεία των ασθενών με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του οισοφάγου στηριζόταν στη χημειοθεραπεία, η εισαγωγή της ανοσοθεραπείας ως νέα θεραπευτική επιλογή, πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα στην πρόγνωση της νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία συνέκρινε τη χρήση ανοσοθεραπείας έναντι χημειοθεραπείας για την αντιμετώπιση του προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του οισοφάγου, η ανοσοθεραπεία οδήγησε σε αύξηση της επιβίωσης, ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ