«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων. Δυστυχώς, όμως, τα Ρευματικά Νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου.
«Κάθε πόνος σε κάποια άρθρωση χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός, πρέπει να μας υποψιάσει και να επισκεφθούμε το ρευματολόγο», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, Ρευματολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.
Αν αντιθέτως, δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν – μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με την κ. Αθ. Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με το γιατρό τους όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό, και έχουμε ξεκινήσει εκτός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και την διαδικτυακή καμπάνια, και το Σχολείο Αγωγής Υγείας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά φέτος τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί το 2018.
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα, επεσήμανε η κα Παππά. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν τον νοσούντα να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής:
• Να μην αποκλειστεί από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει το Ρευματικό Νόσημα
• Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του
• Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση
• Να γνωρίζει το λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο
• Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις ανεπιθύμητες δράσεις
• Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες
• Να μην καπνίζει και κυρίως
• Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διαχειριστεί το Ρευματικό Νόσημα ακόμα και εάν έχει δίπλα του αρωγό μέλη της οικογένειάς του και τον ιατρό του.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ