«Πυρετός» διαβουλεύσεων με φορείς της υγείας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αριστοτέλους για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «στοίχημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Υγεία.
Λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τα μολύβια στα αρμόδια επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά», αφαιρώντας, τροποποιώντας και προσθέτοντας διατάξεις, με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στους πολιτικούς στόχους που έχουν τεθεί, στο δεδομένο πάντα περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, στο προσχέδιο νόμου προστέθηκαν νέες ρυθμίσεις περί οδοντιατρικής οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν ως αυτόνομα άρθρα στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι σημαντικότερες προσθήκες περί οδοντιατρικής, όπως παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του κλάδου είναι οι ακόλουθες:
Οδοντιατρική Ομάδα σε κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας, η οποία αποτελείται κατ’ ελάχιστον από τον/την οδοντίατρο (επικεφαλής) και έναν βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλευτή/τρια. Μέλη της Οδοντιατρικής Ομάδας θεωρούνται οι οδοντοτεχνίτες, οι επισκέπτες Υγείας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό.
- Επιστημονική διασύνδεση κάθε οδοντιατρείου Κέντρου Υγείας με τα άλλα οδοντιατρεία των δομών της ΠΦΥ, τα οδοντιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας ανά ΥΠΕ.
- Διενέργεια οδοντιατρικού ελέγχου της στοματικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης της Οδοντιατρικής Ομάδας (συνολικά 2.000 – 2.500 παιδιά ηλικίας 2 – 14 ετών) και ενημέρωση των γονέων για τα ευρήματα της εξέτασης.
- Συνεργασία της Οδοντιατρικής Ομάδας με την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) του Κέντρου Υγείας, συμμετοχή σε προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας στον πληθυσμό και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους επαγγελματίες Υγείας, εκπαιδευτικούς, κ.ά.
- Στελέχωση και ανάπτυξη των οδοντιατρείων των Κέντρων Υγείας ανά ΥΠΕ, με απόφαση υπουργού.
Τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις επιδοκιμάζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), θεωρώντας ότι είναι δεσμευτικές και άρα το τελικό κείμενο για την ΠΦΥ που θα πάει στη Βουλή δεν θα έχει ανατροπές. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την οδοντιατρική περίθαλψη δεν ικανοποιούν, ωστόσο, πολλά από τα αιτήματα του κλάδου, στον οποίο επικρατεί προβληματισμός για τη δυνατότητα πλήρους οδοντιατρικής κάλυψης των ασθενών, που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευαγγελίζεται ότι κατοχυρώνει με τα νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως η ΕΟΟ επαναλαμβάνει το αίτημά της για προσλήψεις νέων οδοντιάτρων και για ανανέωση του οδοντιατρικού εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
Εμμένει, παράλληλα, στην πάγια θέση της για την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ με τον ΕΟΠΥΥ, με καθιέρωση βασικού πακέτου παροχών, ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων και κλειστό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει πανελλαδική οδοντιατρική κάλυψη κι ελεύθερη επιλογή θεράποντα από τους ασθενείς. Τα θέματα αυτά η ΕΟΟ επιδιώκει να τα συζητήσει και με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την οποία έχει ζητήσει συνάντηση.
Για την επίτευξη των ανωτέρω, η ΕΟΟ διεκδικεί την καθιέρωση ποσοστού ύψους 5% επί των δημόσιων δαπανών για την υγεία, που θα αφορά στην οδοντιατρική.
Ακόμη, ζητάει:
- τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για την οδοντιατρική σε κάθε ασφαλισμένο,
- τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό,
- τη δυνατότητα ανάληψης καθηκόντων υπευθύνου στα Κέντρα Υγείας και οδοντιάτρων.