Έχει το περίεργο όνομα Xiaoyi, που στην κινεζική γλώσσα σημαίνει «μικρός γιατρός». Όχι, τυχαία, γιατί πριν από λίγες μέρες, κατάφερε με τη δεύτερη προσπάθεια να περάσει τις εξετάσεις, που δίνουν οι υποψήφιοι γιατροί στην Κίνα!
Την πρώτη φορά, ο Xiaoyi είχε βαθμολογηθεί με 100 με τη βάση να είναι 360 και το άριστα στα 600. Όμως, αυτή τη φορά, πέτυχε βαθμολογία 456! «Γονείς» του είναι η κινεζική εταιρία πληροφορικής iFlyTek και το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.
Πώς τα κατάφερε; Εκπαιδεύτηκε με την επεξεργασία δεκάδων ιατρικών εγχειριδίων, 2 εκατ. ιατρικών αρχείων και 400.000 επιστημονικών άρθρων. Έτσι, κατάφερε να απαντήσεις τις ερωτήσεις, που αφορούσαν την απομνημόνευση και την ανάκληση πληροφοριών, ενώ έδειξε ικανός και η εξέταση κάλυψε και τις ερωτήσεις κρίσεως σχετικά με υποθέσεις ασθενών.
Η εταιρεία iFlyTek σκοπεύει να διαθέσει εμπορικά το ρομπότ το Μάρτιο του 2018. Η εταιρεία μετέχει στην Συμμαχία για Τεχνητή Νοημοσύνη (AI alliance) που έχει συγκροτήσει η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Βέβαια, ο «μικρός γιατρός» δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς. Όμως, αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα των δυνατοτήτων, που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αν και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής στην ιατρική δεν αναμένεται να αντικαταστήσει τον άνθρωπο άμεσα, ωστόσο ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει και οι καταναλωτές είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν τις προηγμένες αυτές τεχνολογίες.
Τουλάχιστον αυτό έδειξε πρόσφατα έρευνα της PwC (https://goo.gl/udNRKD). Η έρευνα φέρει τον τίτλο «What doctor? Why AI and robotics will define New Health», η οποία βασίζεται σε έρευνα με περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες από 12 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) εξέφρασαν προθυμία να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ρομπότ, που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε θέματα υγείας, να διενεργήσουν εξετάσεις, να προβούν σε διάγνωση και να συστήσουν θεραπεία.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι ακόμη και στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, οι συμμετέχοντες θα ήταν δεκτικοί στη διενέργεια μιας απλής χειρουργικής διαδικασίας από ένα ρομπότ αντί ενός γιατρού, σε ποσοστό που κυμαίνεται από σχεδόν 50% μέχρι και 73% του συνόλου.
Από την άλλη, οι βασικότεροι λόγοι που προέβαλαν όσοι εξέφρασαν διστακτικότητα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των ρομπότ να λαμβάνουν αποφάσεις (47%) και η απουσία ανθρώπινου αγγίγματος (41%).
Δείτε το βίντεο με τον Xiaoyi: https://youtu.be/dm0QO_xesnc
Πηγές:
https://www.zmescience.com/science/china-ai-doctor-xiaoyi/
https://www.pwc.com/gx/en/industries/healthcare/publications/ai-robotics-new-health.html
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ