Την ενδυνάμωση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου και την συναντίληψη μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας προέβαλαν επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», η οποία διοργανώθηκε από τη Roche Hellas. Η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων τονίστηκε ακόμη πως θα συνδράμουν στην ικανοποίηση αναγκών.
Με τη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των παθολόγων-ογκολόγων, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas. Συγκεκριμένα, η Ζένια Σαριδάκη, παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία του Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας των ασθενών ως ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου. Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του, όπως εκτιμά η κ. Σαριδάκη θα επιφέρει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες της Επιστημονικής Ομάδας για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου. «Παράλληλα δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουμε στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, καθώς η χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Προβάδισμα στη προληπτική ιατρική πρέπει να δοθεί όπως τόνισε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Συνεργαζόμαστε ήδη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του καταλόγου Δεικτών Ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της πρόληψης και αντιμετώπισης, αρχικά του καρκίνου του μαστού» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη.
Στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έκανε λόγο η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Το νέο μοντέλο υγείας θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, υιοθετώντας μια ολιστική αντίληψη της υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου, όπως ισχυρίστηκε ο Γιώργος Κουρέπης, Principal στην εταιρεία Deloitte.
Από την πλευρά του ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην «μμετάφραση» της επιστημονικής γνώσης από τους ασθενείς στις πρακτικές συναντίληψης και στην αναγκαία από κοινού λήψη απόφασης με τους επαγγελματίες Υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος, στην σωστή καθοδήγηση των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας στάθηκε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης.
Την ανάγκη σύστασης από την Πολιτεία υποδομών και κατάλληλων συνθηκών που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ογκολογικού ασθενή και του συστήματος υγείας, όπως «το πρόγραμμα “ΟΙΚΟΘΕΝ”, το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς που εμπνευστήκαμε στο νοσοκομείο μας και συν-δημιουργήσαμε με την Roche Hellas» προέβααλε ο Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής A’ της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» και Ειδικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ. Την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή καθώς και τη δέσμευση της Roche Hellas απέναντι στους ασθενείς στην Ελλάδα επεσήμανε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ