Tο πρώτο στην Ελλλάδα, εκ των 200 ρομπότ απολύμανσης που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση των ιδιαίτερων συνθηκών στα νοσοκομεία της γηραιάς ηπείρου λόγω πανδημίας, παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ένα ακόμα ρομπότ θα παραχωρηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παπαγεωργίου, ανάμεσα στα 31, τα οποία θα παραχωρηθούν σε νοσοκομεία στις χώρε: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σλοβενία.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, τα εν λόγω ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Συνολικά εκτιμάται, ότι με μία φόρτιση ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους, όπως διασαφηνίζεται σε ανακοίνωση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να εξασφαλιστεί η απολύμανση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων χωρίς την έκθεσης σε κίνδυνο του προσωπικού.
Άξιο αναφοράς είναι ότι θεωρείται πως είναι η ασφαλέστερη χρήση των ρομπότ για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, αφού είναι φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού. Στην απολύμανση με τα ρομπότ το προσωπικό δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με αντίστοιχη παλαιότερη ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το προσωπικό καθαρισμού δεν είναι αναγκαίο να βρίσκεται εντός του χώρου, αφού μπορεί να χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές. Η ασφάλεια διασφαλίζεται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα προς απολύμανση. Τις συσκευές προμήθευσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανική εταιρεία, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης. Η προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Επιτροπής να προσφέρει χρήσιμα και αναγκαία «εργαλεία» στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι ανέρχεται έως 12 εκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι για την αγορά των 200 ρομπότ απολύμανσης προέρχονται από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ