Αυτοματοποιημένο Ρομποτικό Σύστημα θα διαχειρίζεται τα φάρμακα στο Νοσοκομείο Χανίων από τις αρχές του 2022. Το σύστημα θα μπορεί να προετοιμάζει την διανομή φαρμάκων στις κλινικές αλλά και να εκτελεί συνταγές για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται.
Το εγχείρημα αυτό θα περιληφθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Νοσοκομείου Χανίων, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο ενημέρωσης neakriti.gr. Στόχος είναι να διασφαλίσει την αυτόματη διαχείριση ηλεκτρονικών συνταγών. Άξιο λόγου είναι ότι το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1987 έχει στην διάθεσή του εφαρμογές της πληροφορικής στο φαρμακευτικό του τμήμα. Τώρα θα είναι το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο εγκαθίσταται αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων.
Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης με την χρηματοδότηση της προμήθεια του συστήματος. Η σχετική σύμβαση με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας GPI υποχράφθηκε χθες Τετάρτη 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα χρονιά θα εγκατασταθεί και θα τεθεί σε λειτουργία.
Σε δηλώσεις του ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας επεσήμανε την διασφάλιση της ποιοτικής φαρμακευτικής περίθαλψης των νοσηλευόμενων και των εξωτερικών ασθενών. «Ταυτόχρονα, απελευθερώνει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς από το φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο για την επένδυση στο ρομποτικό σύστημα ο διευθυντής του φαρμακευτικού τμήματος, Λεωνίδας Τζίνης υπενθύμισε πως «από το φαρμακευτικό τμήμα, διακινούνται φάρμακα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι το χρόνο ξεπερνάμε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε ένα τμήμα που διακινεί το συντριπτικό ποσό του κόστους ενός νοσοκομείου πραγματικά αξίζει».
Χάρη στο Αυτοματοποιημένο Ρομποτικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων θα αποφεύγονται λάθη. Από την παραλαβή των φαρμάκων θα τοποθετούνται αυτόματα με το ρομποτικό βραχίονα στις θέσεις τους και οι ηλεκτρονικές συνταγές θα εκτελούνται βάση πρωτοκόλλου. Ένα ακόμη πλειονέκτημα είναι ότι θα εντοπίζονται τα λεγόμενα «ψευδεπίγραφα φαρμάκων».
Για την ανάδοχο εταιρία GPI, ο διοικητής, κ. Μπέας ανέφερε ότι δραστηριοποιείται σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους. Είναι ο πρώτος παίχτης στην Ιταλία σε υπηρεσίες πρόσβασης στις θεραπείες και ο τρίτος για λύσεις λογισμικού αφιερωμένες στις υπηρεσίες υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ