Του Σωτήρη Ζώτου,
Αναπληρωτής γραμματέας Κίνημα Αλλαγής
Ήταν αναπόφευκτη η εξέλιξη της Πανδημίας στην Ελλάδα στη δεύτερη φάση; Υπήρξε έλλειψη δεδομένων; Υπήρχαν ενδείξεις για το τί θα συμβεί;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι δεν ήταν αναπόφευκτη και να προληφθεί μπορούσε και δεδομένα υπήρχαν και φωνές αγωνίας εκφράστηκαν εγκαίρως. Δυστυχώς όμως αντί σχεδίου, πρυτάνευσε ο εφησυχασμός και κυριάρχησε η ψευδαίσθηση ότι όλα είχαν τελειώσει.
«Η μέση μιας κρίσης μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να υποδείξουμε γιατί πρέπει να διδασκόμαστε από τα παθήματα… Αλλά τώρα είναι πιθανότερο να ακούσουν περισσότεροι άνθρωποι».
Χάθηκε η ευκαιρία απομόνωσης και ιχνηλάτησης, τα ορφανά κρούσματα εκτινάχθηκαν και η χώρα επέστρεψε από τις διακοπές αμέριμνη και απροετοίμαστη. Με τα δημόσια δεδομένα σε δεύτερο πλάνο και την οίηση της «επιτυχίας», φωνές όπως της κ. Λινού ή του Καθηγητή Κυριόπουλου πνίγηκαν στις δημοσκοπήσεις.
Ανεβαίνουν οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, αλλά η διαφορά αυξάνεται ήταν το ραδιοφ(ο)νικό σχόλιο για δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.
Και όμως στις 10 Αυγούστου η Καθηγήτρια κ. Κοτανίδου, μιλώντας στον Σκάι, προειδοποιούσε « η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα ή αύριο για να «πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα περάσουμε πολύ άσχημο Αύγουστο και φθινόπωρο».
Δυστυχώς η επιτροπή μπήκε σε δεύτερη μοίρα, στην διαχείριση πρυτάνευσαν οι επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και άρχισαν τα παρατράγουδα και οι μεγάλες αντιφάσεις. Η σκέψη για κεφαλαιοποίηση της επιτυχίας με προσφυγή στις εκλογές οδήγησε σε αδράνεια και λάθη.
Πίνακας:
Ποσοστιαία αύξηση θανάτων
Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τεστ παντού και 500 νέες κινητές μονάδες από τον Μάρτιο. Οι μονάδες που λειτούργησαν ήταν πολύ λιγότερες και κανείς δεν ξέρει που επιχειρούσαν. Οι πολίτες με συμπτώματα ή υποψία, δεν μπορούν να κάνουν τεστ αν δεν πληρώσουν. Αντί για γενικευμένους ελέγχους είχαμε επιλεκτικές δοκιμασίες.
Η Κυβέρνηση μιλούσε για πολλά τεστ, αλλά αυτό που δεν διευκρινίστηκε, είναι ότι ακόμα τρέχουμε πίσω από τα κρούσματα και τα τεστ γίνονται εκ των υστέρων. Αυτή η λογική υπήρξε επιτυχής όσο ήταν γνωστά τα κρούσματα, όταν ο αριθμός των ορφανών αυξάνεται, η λογική αυτή οδηγεί σε αποτυχία.
Η Κυβέρνηση επέλεξε τον κεντρικό έλεγχο αντί της περιφερειακής θωράκισης των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Αυτό ως αποτέλεσμα είχε πλημμελείς ελέγχους στις εισόδους της χώρας στα Βόρεια Σύνορα μας, παρόλο που όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι τα πρωτογενή κρούσματα και η διασπορά τους σχετίζεται με επισκέψεις στις γειτονικές μας χώρες και στην απουσία ελέγχων κυρίως στα βορειοδυτικά σύνορα.
Αλλά και σε ότι αφορά το ΕΣΥ περίσσεψαν οι ανακοινώσεις, και οι μόνιμες προσλήψεις είναι ζητούμενο. Το μόνο που λειτούργησε και λειτουργεί σαν Ελβετικό ρολόι ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η πριμοδότηση των Ιδιωτών.
Συμπέρασμα:
Οι πολίτες έκαναν στην πρώτη φάση αυτό που έπρεπε με ευθύνη και με το συναίσθημα του φόβου σε εγρήγορση.
Η Κυβέρνηση ανάλωσε τον χρόνο σε φιέστες επικοινωνίας, ταξιδάκια στο Αιγαίο και αδράνεια και με τις πολλαπλές παλινωδίες και τις αντιφατικές συμπεριφορές, η καρδάρα με το γάλα που μάζεψε ο κόσμος την άνοιξη, χύθηκε στην επιστροφή της Αυγουστιάτικης χαλάρωσης.
Ακόμα και τώρα σχέδιο δεν υπάρχει, το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε και η κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η Υγεία με μια ματιά Ευρώπη 2020» (19/11/2020) το επιβεβαιώνει:
Oυραγοί στην χρηματοδότηση της υγείας, ουραγοί στα Τεστ και στη Θωράκιση του ΕΣΥ, ουραγοί στην διαφάνεια και τη δημοσιότητα στοιχείων, δεν ακολουθήσαμε τα θετικά παραδείγματα, ξοδεύοντας το θετικό κεκτημένο της Α φάσης πληρώνοντας ταυτόχρονα και τεράστιο οικονομικό κόστος με την χώρα στην 4η θέση των απωλειών του ΑΕΠ.
Όλα δείχνουν ότι αν τα δεδομένα του Αυγούστου είχαν αξιολογηθεί σωστά η εικόνα μπορούσε να είναι διαφορετική. Μια εβδομάδα γενικευμένων τεστ και ιχνηλάτησης στο πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου, θα είχε προλάβει το κακό. Με τη προσοχή όμως στραμμένη στις διαστάσεις της μάσκας και την επικοινωνία στη ΔΕΘ, οι έντονα αρνητικές τάσεις των επιδημιολογικών δεδομένων επισκιάστηκαν από τους απόλυτους αριθμούς.
Με τον Κορωναϊό (COVID-19) να εξαπλώνεται και πάλι ραγδαία και με την επανεισαγωγή μέτρων περιορισμού για την εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας, είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους για να αποφευχθούν περαιτέρω περιορισμοί τονίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Health at a Glance: Europe 2020.
“Τα πρόσφατα νέα για ένα εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά, αλλά η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría παρουσιάζοντας την στις 19 Νοέμβρίου. “Η διεθνής συνεργασία θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της μαζικής παραγωγής και της ευρείας διανομής του εμβολίου. Ωστόσο, οι χώρες πρέπει επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στους εργαζομένους και να επεκτείνουν την κλίμακα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών δοκιμών, ανίχνευσης και απομόνωσης”.
Αυτός είναι ο δρόμος εύχομαι να έχουν βγει και εδώ τα αναγκαία διδάγματα από όλους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ