Εξιλαστήρια “θύματα” για τις ανεπάρκειες του συστήματος γίνονται σε καθημερινή βάση γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που έρχονται σε άμεση επαφή με “θερμόαιμους” ασθενείς ή τους συνοδούς τους.
Τα “νεύρα” είναι πιο “τεντωμένα” στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που η αναμονή είναι ως επί το πλείστον μεγάλη, το ίδιο και η κούραση. Χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τους διαπληκτισμούς με το προσωπικό, που ενίοτε καταλήγουν σε χειροδικίες, τραυματισμούς και μηνύσεις.
Η “έκρηξη” ενός 45χρονου στο “Βενιζέλειο” Νοσοκομείο Κρήτης είναι χαρακτηριστική. Ο άνδρας, που συνόδευε την άρρωστη μητέρα του, είχε αποτανθεί αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, όπου έγιναν οι πρώτες εξετάσεις. Κρίθηκε, ωστόσο, αναγκαία η διακομιδή της ηλικιωμένης στο νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση. Στη διαλογή, το περιστατικό δεν εκτιμήθηκε ως επείγον για να εξετασθεί κατά προτεραιότητα αλλά στη σειρά του. Κι ενώ η αναμονή για το παθολογικό ιατρείο δεν ξεπέρασε τη μισή ώρα, η όλη διαχείριση φαίνεται να “έβγαλε από τα ρούχα του” το 45χρονο ο οποίος κινήθηκε σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και ενός γραφείου με αποτέλεσμα να σπάσει μια οθόνη και να μην μπορούν να εκδοθούν εξετάσεις για τους ασθενείς των ΤΕΠ.
Σύμφωνα με το Διοικητή, Ι. Τασσόπουλο “αυτά πάντα συνέβαιναν”. Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζει το περιστατικό μεμονωμένο με την έννοια ότι ανάλογο συμβάν είχε καταγραφεί τελευταίο φορά πριν από περίπου 6 μήνες. “Πανελλαδικά, έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις γιατρών για τα ΤΕΠ, από τις οποίες το Βενιζέλειο θα πάρει 7, ενώ περιμένουμε και νοσηλευτικό προσωπικό” αναφέρει σχετικά με τη στελέχωση, εκτιμώντας πως οι χρόνοι αναμονής έχουν μειωθεί σημαντικά. Εξάλλου, προσθέτει, έχει ενισχυθεί και το σύστημα φύλαξης. “Υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης στο νοσοκομείο. Να πούμε, επίσης, ότι από 9 φύλακες που είχαμε τώρα έχουμε 13. Προφανώς δεν γίνεται να υπάρχει άτομο σε κάθε γωνία” καταλήγει.
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Τασσόπουλος, ο 45χρονος δεν βρισκόταν υπό την επήρεια κάποιας ουσίας και μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη, ενώ σε βάρος του έχει κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το νόμο.
Προ ημερών ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στο Λαϊκό νοσοκομείο κατά τη γενική εφημερία, με “θύμα” έναν γιατρό, “σκηνικό” που επαναλήφθηκε την Κυριακή στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με τον “θύτη” να βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μήνυση. Την επίθεση καταδικάζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα υπάρχει φύλαξη καθ’ όλο το 24ωρο στο ΤΕΠ, ενώ εφαρμόζεται σύστημα διαλογής περιστατικών βάσει σοβαρότητας της κατάστασης υγείας τους. “Ταυτόχρονα, η εφημεριακή λειτουργία του ΚΥ Αστικού Τύπου που λειτουργεί μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, έχει αποσυμφορήσει το τμήμα επειγόντων από ελαφρύτερης βαρύτητας περιστατικά” υπογραμμίζει η διοίκηση.
Για την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), πάντως, “τα γεγονότα αυτά είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα σε πολλά νοσοκομεία”. Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να αποκαταστήσει το κύρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία τους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ