Σάλο αντιδράσεων προκάλεσε η κατάθεση πρότασης από βουλευτές της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας για τη σύνθεση Εξεταστικής Επιτροπής διερεύνησης σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, καθώς εξαιρεί τα έργα και τις ημέρες των κυβερνητικών στελεχών.
Προσπερνώντας την περίοδο 1993-1996 όπου Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, εκλεγμένος με ΠΑΣΟΚ, ήταν ο σημερινός υπουργός της κυβέρνησης Π. Κουρουμπλής, η εξεταστική ξεκινάει από το 1997. Αποφεύγει, ταυτόχρονα, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς σταματάει στο 2014.
Με την επιλογή της περιόδου 1997 – 2014, στο «κάδρο» μπαίνουν πρόσωπα όπως ο νυν Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ως Υπουργός Υγείας (2006-2007), ο νυν Αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης (2004-2006), καθώς και άλλα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη επιτεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως οι βουλευτές Μ. Βορίδης και Ά. Γεωργιάδης της ΝΔας.
H πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ερρίκος Ντυνάν», τη φαρμακευτική δαπάνη και τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας.
Την πρόταση υπογράφουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
«Η απόφασή τους να αφήσουν έξω την δική τους περίοδο δείχνει πόσο φοβούνται ότι κάποιοι θα πάνε φυλακή» σχολιάζει ο Α. Γεωργιάδης, ενώ ο Μ. Βορίδης κάνει λόγο για χοντροκομμένη αριστερή προπαγάνδα που «έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μείζονα: από την ανεργία, την αξιολόγηση, την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου».
Για άθλια μεθόδευση κάνει λόγο από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος. «Πηγαίνουν προς τα πίσω αλλά πονηρά γιατί το 2009, το 2008 το 2006, το 2005 δημιουργήθηκαν τα νέα δεδομένα στην τιμολόγηση των φαρμάκων και ξέφυγε η δαπάνη και έγιναν τα γνωστά» σημειώνει μεταξύ άλλων.
«Για να μην υπάρχουν γκρίζες χρονικές περίοδοι, η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής πρέπει να φτάσει και στη τωρινή Υπουργική περίοδο από το 2015 και μετά μέχρι και σήμερα. Το είχα εξάλλου δηλώσει ότι είναι καλοδεχούμενη αυτή η επιτροπή και προσωπικά με ενδιαφέρει το χρονικό διάστημα που ήμουνα εγώ Πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016», δήλωσε με ανακοίνωση του ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υφυπουργός Υγείας, Θ. Γιαννόπουλος.
«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να σταματά η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία το 2014», τονίζει η Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ε. Χριστοφιλοπούλου. «Να ξέρουν ότι τα ποινικά αδικήματα του κ. Πολάκη, αλλά και η μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 δεν θα περάσουν έτσι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εξεταστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και για τις πολιτικές και για τις ποινικές τους ευθύνες στην Υγεία» συμπληρώνει.
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης, αφήνοντας όμως αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στιγμή που επέλεξε. «Καμία αντίρρηση για εξεταστική στην Υγεία. Αν πάντως καθυστερήσει κι άλλο η αξιολόγηση θα κάνουμε εξεταστικές μέχρι & για την εποχή Μεταξά» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.
«Υπέρ» της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία έχει τοποθετηθεί άλλωστε το ΚΚΕ, όταν ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση της σχετικής πρότασης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν έχει αυταπάτες».
«Ναι» για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και από την Ένωση Κεντρώων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ