Κοινωνικό αναβρασμό προκαλεί η απόφαση των αναισθησιολόγων Σάμου να μη συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους.
Οι γιατροί που επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας), αρνούνται πιο συγκεκριμένα να χορηγήσουν αναισθησία σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν έκτρωση, εκτός κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.
Αν και η απόφαση των αναισθησιολόγων κοινοποιήθηκε στο Νοσοκομείο “Άγιος Παντελεήμον” στις 19 Απριλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού ένα μήνα μετά δεν έχει πάρει επισήμως κάποια θέση. Σε αμηχανία φαίνεται πως βρίσκεται και η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει βρει μια λύση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Όπως εξηγεί στο Virus ο αναπληρωτής Διοικητής, το νοσοκομείο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους να προβούν σε επεμβάσεις διακοπής κύησης, αφού τους καλύπτει πλήρως η νομοθεσία. Εκφράζει, μάλιστα, την απορία του για την αιφνιδιαστική όπως λέει απόφασή τους, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν έχουν προβεί σε εκατοντάδες αμβλώσεις, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης, χωρίς ποτέ να έχουν εκφράσει κάποιον ηθικό ενδοιασμό. Εξηγεί, ταυτόχρονα, ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, με την επικρατέστερη να είναι η μετακίνηση αναισθησιολόγου στο νησί.
Στο μεταξύ, η απόφαση των αναισθησιολόγων έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τοπικές οργανώσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας κάνουν λόγο για “χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη”.
Το θέμα λαμβάνει και πολιτικές προεκτάσεις, με τους Οικολόγους Πράσινους να μιλούν για παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη, 30 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στην Ελλάδα. Κρούουν, ταυτόχρονα, τον κώδωνα κινδύνου για επιστροφή “σε εποχές όταν αυτές οι επεμβάσεις γίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες με τραγικές συνέπειες πολλές φορές για την υγεία και τη ζωή των γυναικών”.
Παρέμβαση για το θέμα κάνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. “Τα όσα συμβαίνουν στο δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου είναι ανήκουστα και δεν συνάδουν με μια πολιτισμένη χώρα”, δήλωσε σχετικά η Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο., Εύη Χριστοφιλοπούλου, καλώντας την Κυβέρνηση «να πράξει τα δέοντα».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ