Σάλος έχει ξεσπάσει στη διεθνή, επιστημονική κοινότητα, καθώς ένας γνωστός Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε γενετική τροποποίηση εμβρύων, ώστε να έχουν ανοσία έναντι του ιού HIV του AIDS!
Πρόκειται για το βιολόγο He Jiankui, ο οποίος εργάζεται στο Southern University of Science and Technology στην πόλη Shenzhen και ο οποίος επέστρεψε στην Κίνα από τις ΗΠΑ, χάρη στο πρόγραμμα επαναπατρισμού ταλέντων της κινεζικής κυβέρνησης “Thousand Talents Plan.”
Ο Jiankui εμφανίστηκε σε βίντεο στο YouTube, αποκαλύπτοντας ότι χρησιμοποίησε μία γνωστή τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος (τεχνική CRISPR), μέσω της οποίας γεννήθηκαν δύο κορίτσια, τα οποία – όπως είπε – είναι υγιή και είναι στο σπίτι με τους γονείς τους. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο έλεγχος του γονιδιώματος έδειξε πως άλλαξε μόνο το γονίδιο στόχος, που συνδέεται με τον ιό HIV.
Οι ισχυρισμοί του Κινέζου επιστήμονα δεν έχουν επαληθευτεί μέσω ανεξάρτητου ελέγχου, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό, που έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες. Όμως, αν είναι αλήθεια, θα αποτελούσε ένα σημαντικό – αν και αμφιλεγόμενο – άλμα στη χρήση της επεξεργασίας του γονιδιώματος.
Μέχρι τώρα, η χρήση αυτών των εργαλείων σε έμβρυα έχει περιοριστεί στην έρευνα, συχνά για να διερευνηθεί το όφελος της χρήσης της τεχνολογίας για την εξάλειψη των μεταλλάξεων, που προκαλούν ασθένειες από το ανθρώπινο γενετικό υλικό. Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν αναφέρει επιπτώσεις εκτός στόχου, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Η έρευνα
Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στο μητρώο κλινικών δοκιμών της Κίνας δείχνουν ότι ο Jiankui χρησιμοποίησε το δημοφιλές εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas9 για να απενεργοποιήσει ένα γονίδιο, που ονομάζεται CCR5, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, που επιτρέπει στον HIV να εισέλθει σε ένα κύτταρο.
Ένας άλλος επιστήμονας, ειδικός στην επεξεργασία του γονιδιώματος, ο Fyodor Urnov, που εργάζεται στο Altius Institute for Biomedical Sciences στην Ουάσιγκτον, ζήτησε να ελέγξει τα έγγραφα που περιγράφουν την ανάλυση αλληλουχία του DNA των εμβρύων και δημοσίευσε ένα άρθρο στο MIT Technology Review.
Όπως ανέφερε, «τα δεδομένα που εξετάσαμε συμβαδίζουν με το γεγονός ότι η επεξεργασία έχει πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα». Όμως, προσθέτει ότι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει γίνει επεξεργασία του γονιδιώματος των παιδιών είναι να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος στο DNA τους.
Η Paula Cannon, που μελετά τον ιό HIV στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αμφισβητεί την απόφαση του Jiankui να στοχεύσει το γονίδιο CCR5 στα έμβρυα. Λέει ότι μερικά στελέχη του HIV δεν χρησιμοποιούν αυτή την πρωτεΐνη για να εισέλθουν σε κύτταρα, αλλά χρησιμοποιούν μια άλλη, που ονομάζεται CXCR4. Ακόμη και τα άτομα που είναι φυσικά CCR5-αρνητικά δεν είναι πλήρως ανθεκτικά στον ιό HIV επειδή θα μπορούσαν να μολυνθούν από ένα στέλεχος CXCR4, λέει η Cannon.
«Αυτό το πείραμα εκθέτει τα υγιή φυσιολογικά παιδιά σε κινδύνους επεξεργασίας γονιδίων για κανένα πραγματικό όφελος», λέει ο Julian Savulescu, διευθυντής του Κέντρου ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια άποψη έχει η Joyce Harper από το University College του Λονδίνου: «Η επεξεργασία του γονιδιώματος των εμβρύων για αντοχή στον HIV είναι πρόωρη, επικίνδυνη και ανεύθυνη».
Αντίδραση και των Κινέζων
Η υπόθεση περιπλέκεται και από το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο, στο οποίο εργάζεται ο Jiankui δηλώνει πλήρη άγνοια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η έρευνα δεν έγινε στο πανεπιστήμιο και ότι ο Jiankui βρίσκεται σε άδεια από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, αναφέρει ότι θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα.
Ακόμη, περισσότεροι από 100 Κινέζοι βιοϊατρικοί ερευνητές έχουν καταδικάσει τις ενέργειες του και σε γραπτή ανακοίνωσή τους καλούν τις κινεζικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και να εισαγάγουν αυστηρούς κανονισμούς σε αυτή τη διαδικασία.
Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη υποστηρίζει την επεξεργασία γονιδιώματος σε έμβρυα, εάν επιδιορθώνει μεταλλάξεις, που προκαλούν ασθένειες. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Συμβούλιο για τη Βιοηθική του Nuffield, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή με έδρα το Λονδίνο, δημοσίευσε μια έρευνα σε 319 άτομα. Σχεδόν το 70% αυτών υποστήριξε την επεξεργασία γονιδίων εάν επέτρεπε σε στείρα ζευγάρια να έχουν παιδιά ή αν επέτρεπε σε ένα ζευγάρι να μεταβάλει μια μετάλλαξη, που προκαλεί ασθένεια σε ένα έμβρυο.
Μια μεγαλύτερη έρευνα σε 4.196 κινέζους πολίτες, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, ανέφερε παρόμοιο επίπεδο υποστήριξης για την τροποποίηση των γονιδίων εάν ο στόχος είναι να αποφευχθεί μια ασθένεια. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες αντιτάχθηκαν στη χρήση της για τη βελτίωση του IQ ή της αθλητικής ικανότητας ή για την αλλαγή του χρώματος του δέρματος.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ