Τη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία «Act4Biosimilars» ανακοίνωσε η Sandoz για την αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Επιδίωξη είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε προηγμένα φάσμακα.
Η πρωτοβουλία έχει θέσει στόχευση την αύξηση της υιοθέτησης κατά τουλάχιστον 30% σε 30 και πλέον χώρες έως το 2030. Η πρωτοβουλία Act4Biosimilars υποστηρίζεται από τη Sandoz, τον ιδρυτικό της χορηγό, πρωτοπόρο και παγκόσμιο ηγέτη στα βιοομοειδή. Η Sandoz ανέπτυξε και παρουσίασε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο στους ασθενείς πριν 16 χρόνια. Το βιοομοειδές είναι ο διάδοχος ενός βιολογικού φαρμάκου (γνωστό και ως «φάρμακο αναφοράς») για το οποίο το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει λήξει και το δικαίωμα αποκλειστικής διάθεσης έχει χαθεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βιοομοειδή έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο φάρμακο αναφοράς από πλευράς ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Έτσι, το βιοομοειδές αναμένεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα με το φάρμακο αναφοράς σε όλες τις ενδείξεις και τους πληθυσμούς ασθενών για τους οποίους έχει λάβει έγκριση το φάρμακο αναφοράς. Τα βιοομοειδή χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πολλών νόσων που είναι απειλητικές για τη ζωή και προκαλούν σωματική ανικανότητα, όπως ο καρκίνος, η ψωρίαση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
Η ενίσχυση της πρόσβαση θα επιτευχθεί αυξάνοντας την εγκρισιμότητα (approvability), την προσβασιμότητα (accessibility), τον βαθμό αποδοχής (acceptability) και την προσιτότητα (affordability) (τα 4 A) των βιοομοειδών. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια διεπιστημονική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από επικεφαλής οργανώσεων ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς στα βιοομοειδή φάρμακα και εξέχοντα στελέχη του κλάδου από όλον τον κόσμο. Την προσιτότητά των βιοομοειδών τόνισε σε δηλώσεις της η Zorana Maravic, CEO της Digestive Cancers Europe, σχολιάζοντας τις χαμένες ευκαιρίες «θεραπείας με αξιόπιστα και αποτελεσματικά φάρμακα».
Στον ιστότοποςAct4Biosimilars.com π διατίθενται πληροφορίες για τους 12 στόχους που έχουν οριστεί στο πλαίσιο των «4 A» από τη Συντονιστική Επιτροπή για την επιτυχία της αποστολής. Σε αυτούς εντάσσονται:
Συντονιστική Επιτροπή καταρτίζει ένα Σχέδιο Δράσης για την παροχή των κατάλληλων στρατηγικών, εργαλείων και δραστηριοτήτων στους εμπλεκόμενους φορείς. Το Σχέδιο Δράσης θα δημιουργηθεί από κοινού με μια ομάδα ειδικών στα βιοομοειδή και κύριων εμπλεκόμενων φορέων, όπως οργανώσεις ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, σωματεία, think tanks, κυβερνητικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις.
Προσδοκία είναι να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα για να πραγματοποιήσουν αυτούς τους 12 στόχους στις 30 χώρες και πέρα από αυτές. Το Σχέδιο Δράσης θα υποστηρίζεται από χάρτες δεικτών της εκάστοτε χώρας, ώστε να είναι υπό παρακολούθηση η αλλαγή που συντελείται από τις ομάδες, τις ενώσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως.
Εμπόδιο στέκει σύμφωνα με τον επίτιμο Καθηγητή Tore K Kvien, πρώην επιμελητή της Ρευματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Diakonhjemmet για 25 χρόνια, «η παραπληροφόρηση για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την επιστημονική βάση των βιοομοειδών συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση και να παρεμποδίζει την υιοθέτηση. Προβάδισμα θα δοθεί στην καλύτερη επιμόρφωση, στην ενημέρωση και στη δημιουργία δράσεων. Λύση στην πίεση που δέχονται τα υγειονομικά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν τα βιοομοειδή, όπως υποστήριξε ο Richard Saynor, CEO της Sandoz.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ