Λιγότερο αλλά και για μικρότερο χρονικό διάστημα μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 οι εμβολιασμένοι φορείς του ιού σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Στην δημοσίευση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψιν και ελέγχουν την διακύμανση της δειγματοληψίας ανά ασθενή σχετικά με το ιϊκό φορτίο. Αυτό ήταν δυνατό μέσω της επαναλαμβανόμενης δειγματοληψίας σε άτομα που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν νοσήσουν. Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν το ιϊκό φορτίο πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και μέχρι την αποδρομή του ιού από τους ασθενείς καταγράφοντας πλέον καμπύλες φορτίων του ιού ανά ασθενή. Στη συνέχεια αντί να συγκρίνουν μία τιμή ιϊκού φορτίου ανά ασθενή συνέκριναν τις καμπύλες των ιϊκών φορτίων.
Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση μετά τον εμβολιασμό;
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την σύγκριση προέκυψε πως η συνολική απέκκριση του ιού ανάμεσα στα διαφορετικά στελέχη που αναλύθηκαν (Άλφα, Δέλτα, αρχικά στελέχη) δεν είχε σημαντικές διαφορές. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτές που καταγράφηκαν σε προηγούμενες μελέτες πιθανότατα οφείλονται σε συστηματικά σφάλματα κατά την δειγματοληψία και την φάση της επιδημικής καμπύλης του κάθε στελέχους.
Άξιο λόγου είναι ότι από τις καμπύλες του ιϊκού φορτίου μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιασθεί και μη εμβολιασμένων προέκυψε πως η διαφορά ήταν χαρακτηριστική και σημαντική. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε πως ο χρόνος απέκκρισης του ιού συντομεύεται σημαντικά στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους δείχνοντας ότι ο χρόνος που μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι είναι σημαντικά μικρότερος.
Τα στοιχεία για την ποσότητα του ιού που απεκκρίνεται στο ανώτερο αναπνευστικό (ρινοφάρυγγα) σχολιάζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Το παράδειγμα του HIV
Εξ όσων γνωρίζουμε από το παράδειγμα του HIV το ιϊκό φορτίο σχετίζεται με την μεταδοτικότητα αλλά και την βαρύτητα της νόσου και αξιολογείται κατά την παρακολούθηση των ασθενών με HIV. Αναλυτικά, το ιϊκό φορτίο στο αίμα δείχνει πόσο μεταδοτικός είναι ο ασθενής, ενώ τα επίπεδα του ιϊκού φορτίου στο αίμα μετά την πρώτη φάση της μόλυνσης είναι ενδεικτικά για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νόσος. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι με τον μηδενισμό του ιϊκού φορτίου στο αίμα χάρη στις σύγχρονες θεραπείες οι φορείς μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά και δεν μεταδίδουν.
Στην περίπτωση του SARS-CoV-2
Η μέτρηση του ιϊκού φορτίου σε δείγματα από το αναπνευστικό παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Αρχικά δεν μπορούν να συγκριθούν δείγματα που έχουν συλλεγεί με διαφορετικούς τρόπους λήψης. Επίσης, η δειγματοληψία από το ανώτερο αναπνευστικό έχει μεγάλη διακύμανση όσον αφορά την συλλογή του βιολογικού υλικού.
Δυσκολία υπάρχει ακόμη στη συγκρισιμότητα των δειγμάτων από διαφορετικούς ασθενείς καθώς η ποσότητα του ιού που απεκκρίνεται στα διάφορα στάδια της νόσου αλλάζει δραματικά μέσα σε ώρες και από ημέρα σε ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην ίδια ημέρα στο δείγμα ενός ασθενή μπορεί να αυξηθεί εκατομμύρια φορές η πυκνότητά του ιού. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος να συγκριθούν με αξιοπιστία δείγματα από διαφορετικούς ασθενείς με αποτέλεσμα όλες οι μελέτες που κάνουν λόγο για σύγκριση ιϊκών φορτίων μεταξύ ασθενών να πάσχουν από προβλήματα συγκρισιμότητας των δειγματοληψιών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ